Strah od veće američke proizvodnje prevladao tržištima nafte

 Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 62 dolara, zakočene valom prodaja koji su pokrenule bojazni da bi američki proizvođači mogli neutralizirati efekt smanjene opskrbe ostalih vodećih izvoznika.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,31 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 57,19 dolara.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina vodećih prozivođača na čelu s Rusijom dogovorili su prošlog tjedna na sastanku u Beču da će produljiti razdoblje smanjene opskrbe do kraja iduće godine.

Prema prethodnoj je varijanti sporazuma proizvodnja trebala biti smanjena za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka.

U ovom se tjednu fokus tržišta preusmjerio na podatak o većem broju bušotinskih postrojenja u SAD-u, koji je potpirio bojazni da će dogovor s bečkog sastanka potaknuti daljnji rast američke proizvodnje. Prema službenim podacima proizvodnja je već u rujnu porasla na gotovo 9,5 milijuna barela dnevno. Rekordnu razinu od 9,63 milijuna barela dnevno dosegnula je 2015. godine.

„Američka proizvodnja igrat će najvažniju ulogu na strani opskrbe u 2018. godini”, konstatira Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

“Skok cijena na američkom tržištu iznad 60 dolara mogao bi lako gurnuti američku proizvodnju iznad razine od 10 milijuna barela devno, povećavajući prognozu (proizvodnje) u skupini zemalja izvan OPEC-a i ograničavajući daljnja nastojanja da se podignu cijene”, dodao je Varga.

Pozornost se sada okreće izvješću Američkog instituta za naftu (API) i službenom vladinom izvješću koja bi prema procjenama ekonomista trebala pokazati pad američkih zaliha u prošlom tjednu za 3,5 milijuna barela. Izvješće API-ju bit će objavljeno tokom dana s vladino izvješće sutra.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 61,46 dolara, što znači da je oslabila 25 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like