Strah od uragana i štrajk u Norveškoj podigli cijenu nafte

Oporavak Trumpa
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara, potaknute prekidom opskrbe iz Norveške, približavanjem još jednog uragana Meksičkom zaljevu i povratkom američkog predsjednika Donalda Trumpa iz bolnice u Bijelu kuću.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 42,31 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo 40,42 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na poremećaje u proizvodnji, koji bi mogli smanjiti ponudu nafte na svjetskim tržištima. Zbog štrajka na naftnim platformama ukupni proizvodni kapaciteti Norveške smanjit će se za nešto više od 330.000 barela dnevno, što odgovara oko osam posto ukupne proizvodnje, objavila je Norveška udruga za naftu i plin. Oko 60 posto ukupnog smanjenja odnosi se na prirodni plin, a ostatak na proizvodnju sirove nafte i ukapljeni prirodni plin, prema Reutersovim podacima.

Naftne kompanije evakuirale su ljude s platformi jer je oluja Delta ojačala i svrstana je u kategoriju 2 stupnja a do četvrtka, kada bi trebala stići do Meksičkog zaljeva, mogla bi se razviti u snažni uragan. Chevron je objavio da je počeo s evakuacijom radnika s platformi u toj regiji i da zatvara postrojenja.

Potporu cijenama nafte pružio je i oporavak svjetskih burzi nakon Trumpovog povratka iz bolnice u Bijelu kuću i očekivanja dogovora o novom paketu poticaja za američko gospodarstvo. Nade da će republikanci i demokrati postići dogovor o poticajima ojačale su u ponedjeljak nakon razgovora predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i ministra financija Stevena Mnuchina. Razgovori bi trebali biti nastavljeni danas.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 39,08 dolara, te porasla 1,01 dolar u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments