Strah od širenja korone potisnuo svjetske burze

Neočekivan pad zaliha u SAD-u
Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara budući da je širenje zaraze covidom-19 širom svijeta potisnulo u drugi plan neočekivani pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 55.54 dolara. Na američkom je tržištu cijena bila 52.30 dolara.

Pozornost trgovaca zaokupio je danas podatak da je broj zaraženih covidom-19 u svijetu premašio 100 milijuna. Zaraza se širi u Europi i Americi, a Azija pokušava suzbiti nova žarišta epidemije. Drugi po veličini svjetski potrošač nafte, Kina, sučeljen je s opetovanim širenjem koronavirusa iako su danas objavljeni službeni podaci pokazali 75 novopotvrđenih slučajeva covida-19 tijekom jednog dana, najmanje od 11. siječnja.

Trgovci strahuju da će širenje covida zakočiti potražnju budući da mnoge vlade postrožuju epidemiološke mjere i ograničavaju putovanja. Razbuktavanje pandemije potisnulo je u drugi plan neočekivani pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 5.3 milijuna barela, prema jučer objavljenom izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati rast zaliha.

Značajniji pad cijena zakočila je smanjena ponuda, zahvaljujući ponajprije dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da ograniče opskrbu za 7.2 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji.

OPEC+ trebao bi na proljeće razgovarati o blagom povećanju proizvodnje, a Saudijska Arabija već je poručila da je protiv takvog poteza, smanjivši jednostrano opskrbu za još milijun barela dnevno.

Trgovci čekaju i završetak dvodnevne sjednice američke središnje banke o monetarnoj politici iako se procjenjuje da Fed neće mijenjati politiku jer želi ubrzati gospodarski oporavak. OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54.87 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments