Strah od recesije srušio cijenu nafte

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara, prigušene zabrinutošću za globalno gospodarstvo i naznakama povećanja opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 53,19 dolara.

Glavna je tema na tržištima gospodarski rast. Nakon što su proteklog vikenda sklopile trgovinsko primirje, Sjedinjene Države i Kina naizgled su se ponovo našle u sukobu. Tako je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio “velikim carinama” na kineski uvoz ukoliko dvije zemlje ne postignu “pravi” sporazum.

Tržišta dionica naglo su pala, povlačeći za sobom i tržišta cikličke robe poput nafte, pri čemu obnovljene napetosti iznova potpiruju strah od globalne recesije, zrcaljen i u oštrom padu prinosa na američke državne obveznice s duljim rokovima dospijeća. Trgovci očekuju i sutrašnji redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na kojem će se razgovarati o proizvodnoj politici. Na dnevnom će redu biti i rasprava s partnerskim zemljama o mogućem smanjenju proizvodnje.

S obzirom na sve izraženiji višak u opskrbi, proizvođači će nastojati spriječiti gomilanje globalnih zaliha, koje je krajem 2014. obilježilo početak 19-mjesečnog razdoblja pada cijena nafte. “Raspoloženje na naftnim tržištima vrlo je krhko zbog očiglednog rizika koji proizlazi iz pojedinih važnih događaja”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reutersovom globalnom forumu o nafti.

“Optimizam koji je nastao nakon summita G20, s obzirom na kakav-takav napredak u trgovinskim odnosima SAD-a i Kine i na najave suradnje proizvođača … brzo je splasnuo”, dodao je.

Otrežnjujuće je na tržište djelovao podatak da je Saudijska Arabija u studenom proizvodila rekordna 11,3 milijuna barela dnevno, prema dobro obaviještenom izvoru. Usporedbe radi, u listopadu su proizvodili 10,65 milijuna barela dnevno. “OPEC-ova igra ‘hoće-neće’ izaziva napetost na tržištima… svi se slažu da Saudijci moraju smanjiti proizvodnju kako bi to – u značajnijoj mjeri – napravila i Rusija”, napisali su iz PVM Oil Associatesa u dnevnoj bilješci.

Pozornost se sada okreće američkim podacima o zalihama koje će američka vlada objaviti s danom zakašnjenja. Analitičari koje je anketirao Reuters predviđaju da su se u prošlom tjednu smanjile za 900 tisuća barela. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 61,09 dolara, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like