Strah od recesije ruši svjetske burze

Strah da će agresivni FED produbiti recesiju

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ponovno oštro pale, već sedmi put u posljednjih osam dana, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke izazvati recesiju.

Pritom su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pod najvećim pritiskom bile su dionice tehnoloških kompanija jer su ponovno porasli prinosi na obveznice, a tom sektoru ne odgovara okruženje s povišenim troškovima zaduživanja.

Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je jučer da ne vidi takve nevolje na američkom financijskom tržištu koje bi utjecale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa kako bi suzbio inflaciju.

A novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, unatoč Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna po prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci. Zbog toga je S&P 500 indeks od početka godine pao oko 24 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, no i dalje su na putu gubitaka u trećem tromjesečju, što će biti njihov treći kvartalni pad zaredom.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi na putu tjednih gubitaka većih od 3 posto, pa tako prate oštar pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamata središnjih banaka izazvati recesiju.

Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše recesije, dok je dolar znatno oslabio prema euru i britanskoj funti.

Cijene su nafte, pak, stabilne nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,10 posto, na 88,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 81,30 dolara. Zahvaljujući tome, cijene su nafte, nakon velikih oscilacija, na putu prvog tjednog dobitka u posljednjih pet tjedana.

You may also like