Strah od pada potražnje spustio cijenu nafte

Saudijci snizili cijenu za Aziju

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara pod pritiskom bojazni da saudijsko sniženje cijena kupcima u Aziji signalizira posustajanje potražnje u važnoj uvoznoj regiji. Na londonskom je tržištu cijena barela i iznosila je 71,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalopo 68,53 dolara.

Trgovci su i jučer bili pod dojmom nedjeljne objave Saudi Aramca da je kupcima u Aziji snizio službene prodajne cijene (OSP) svih svojih brendova sirove nafte u ugovorima za isporuke u listopadu za najmanje jedan dolar.

Američko je gospodarstvo u kolovozu otvorilo najmanje radnih mjesta u sedam mjeseci jer je zapošljavanje u sektoru organizacije slobodnog vremena i ugostiteljstva zastalo zbog ponovnog razbuktavanja epidemije covida 19.

Saudijsko sniženje cijena naznaka je pak da je potrošnja u Aziji, važnoj uvoznoj regiji, i dalje mlaka, uslijed zatvaranja u brojnim zemljama zbog delta soja koronavirusa i prigušenih izgleda za gospodarski rast.

Značajniji pad cijena zakočili su ipak snažni kineski ekonomski pokazatelji i spori oporavak proizvodnje u američkom dijelu Meksičnog zaljeva nakon pustošenja uragana Ida.

Više od 80 posto proizvodnje nafte u toj regiji još je uvijek zatvoreno više od tjedan dana nakon što je oluja okrenula na kopno i oštetila infrastrukturu. Osim naftnih bušotina u zaljevu, zatvorene su i rafinerije na obali.

Potporu cijenama nafte pružio je i podatak da je kineski uvoz sirove nafte u kolovozu porastao osam posto na mjesečnoj razini, prema službenim podacima carinske uprave, budući da su rafinerije ponovo počele kupovati naftu nakon izdavanja novih uvoznih kvota.

Ulagače su ohrabili i podaci iz kineskog gospodarstva i neočekivano rast izvoza u kolovozu, oslonjen na solidnu globalnu potražnju, što je ublažilo pritisak na drugo najveće svjetsko gospodarstvo i pomoglo mu da se lakše nosi s nepovoljnim trendovima na nekoliko fronti.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 71,30 dolara, što znači da je pala 1,28 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments