Strah od novog vala zaraze spustio cijenu nafte

Ometanje oporavka potražnje
Cijene nafte pale su u ponedjeljak prema 38 dolara pod pritiskom strahovanja da će drugi val zaraze koronavirusom u Kini, Japanu i SAD-u omesti oporavak potražnje za energentima.

Trgovce zabrinjava pojava novih slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon gotovo dva mjeseca zatišja Peking je izvijestio o 79 novih slučajeva u protekla četiri dana a ponovo je porastao i broj novozaraženih u SAD-u, uz više od 25 tisuća novih slučajeva samo u subotu.

Trgovce su zabrinuli i novi podaci iz Kine koji su pokazali skromniji rast industrijske proizvodnje u svibnju no što se očekivalo, signalizirajući mukotrpni oporavak drugog gospodarstva svijeta od posljedica pandemije. Raspoloženje je prigušila i najava značajnijeg pada aktivnosti njemačkog gospodarstva u drugom tromjesečju.

I danas su vijesti o smanjenim isporukama iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom zakočile pad cijena na naftnim tržištima.

Irak je dosada pokazivao naglašenu nevoljkost u provedbi sporazuma o koordiniranom smanjenju proizvodnje a u nedjelju su dužnosnici na naftnim poljima na jugu zemlje za Reuters izjavili da je s velikim kompanijama postignut dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje u lipnju.

Saudijska Arabija smanjila je pak obujam srpanjskih isporuka za najmanje pet kupaca u Aziji, kazali su izvori. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 35,06 dolara, što znači da je bila 1,49 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments