Strah od novog vala zaraze spustio cijene nafte

Uračunali rizik u cijenu
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 40 dolara zbog novih slučaja zaraze koronavirusom koji su potisnuli u drugi plan nagovještaje novih poticaja i vijesti o obećavajućim rezultatima ispitivanja potecijalnih lijekova.

Trenutno na cijene nafte djeluju suprotstavljene sile, najave poticaja i vijesti o novim slučajevima zaraze. Potporu cijenama pružaju medijska izvješća da kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa priprema do 1.000 milijardi dolara vrijedan paket mjera koji predviđa izgradnju infrastrukture kako bi se ojačalo gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

Trgovci se ujedno pribojavaju eskalacije napetosti na Korejskom poluotoku nakon što je Sjeverna Koreja odbila ponudu južnog susjeda da pošalje posebne izaslanike i najavila slanje trupa u demilitariziranu pograničnu zonu. Silazni trend cijena prevagnuo je zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tako je Peking otkazao brojne letove i zatvorio škole kako bi zaustavio širenje virusa u novom valu epidemije, što je ponovo gurnulo u prvi plan zabrinutost za potražnju za energentima.

Očekivanja čelnika azijskih kompanija spustila su se u drugom tromjesečju na najnižu razinu u 11 godina, prema Reutersovom i INSEAD-ovom istraživanju. Pritom dvije trećine anketiranih smatra da će u sljedećih šest mjeseci najveći rizik biti pogoršanje pandemije COVID-a 19.

Pandemija je zakočila gospodarsku aktivnost a time i potražnju za naftom. Tako je japanski uvoz nafte u svibnju potonuo na najnižu razinu u gotovo tri desetljeća. Japan je četvrti kupac nafte u svijetu.

Trgovci trenutno u cijene baš i ne uračunavaju veće šanse za drugi val slučajeva koronavirusa u ključnim potrošačima ni moguće blokade – većinom se očekuje skora normalizacija gospodarstva. Dobra je pak vijest što su rezultati kliničkih ispitivanja pokazali da je kortikosteroid deksametazon smanjio stopu smrtnosti za trećinu među najteže oboljelima od COVID-a 19, navodi Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 36,75 dolara, što znači da je porasla 1,66 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments