Strah od inflacije splasnuo, burze porasle

Novi fiskalni poticaji u SAD-u

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući padu prinosa na državne obveznice, a ulagače je ohrabrio i korak naprijed u donošenju novog paketa fiskalnih poticaja u SAD-u.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa od lipnja prošle godine, čime je nadoknadio veći dio gubitaka od prošloga tjedna, ponajviše se zahvaljuje smirivanju situacije na tržištima obveznica.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Inflacija bi, naime, mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka gospodarstva, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, ali i zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice skliznuli na 1,45 posto, pa se ulagači nadaju da je, nakon snažnog skoka u veljači, rast prinosa završen.

U subotu je Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih poticaja vrijednih ukupno 1.900 milijardi dolara, a vjeruje se da će ga uskoro podržati i Senat.

Podršku tržištu pružili su i podaci o rastu proizvodne aktivnosti u SAD-u u veljači na najvišu razinu u tri godine.

Zahvaljujući svemu tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u financijskom i tehnološkom sektoru.

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, cijena dionice Applea skočila je jučer više od 5 posto i najviše pridonijela rastu S&P 500 indeksa, a porasle su i cijene Microsofta, Facebooka i Amazon.coma.

Porasla je, oko 0,5 posto, i cijena dionice Johnson&Johnsona, nakon što je cjepivo te kompanije protiv covida-19 dobilo odobrenje američkih regulatora za uporabu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje jer nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija nema vijesti koje bi potaknule življe trgovanje, pa bi indeksi mogli stagnirati.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno jer su ulagači na kineskim burzama odlučili povući dio zarade s tržišta. Na samom početku trgovanja azijske su burze znatnije porasle zahvaljujući skoku cijena dionica na Wall Streetu. D

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, pale više od 1 posto, nakon što je objavljeno da je tvornička aktivnost u Kini, najvećem svjetskom potrošaču sirovina, u veljači skliznula na najnižu razinu u devet mjeseci, djelomice zbog praznika za Lunarne nove godine.

Cijena barela na američkom tržištu pala je 1,3 posto, na 59,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,4 posto, na 62,85 dolara.

You may also like

0 comments