Strah od Brexita splasnuo, funata se ustabilila

Britanska funta u ponedjeljak je poskočila na međunarodnim deviznim tržištima nakon što su ankete javnog mnijenja preko vikenda pokazale prednost na strani zagovornika ostanka Britanije u Europskoj uniji, zbog čega su ulagači postali skloniji rizičnijim investicijama, pa je japanska valuta izgubila na privlačnosti.

Funta je u takvom ozračju poskočila prema dolaru za 1,7 posto na 1,4604 dolara. Ranije je nakratko dosegnula 1,4625 dolara, najvišu razinu u posljednja tri tjedna. Oporavila se tako u odnosu na najniže razine u više od dva mjeseca od 1,4013 dolara, na koje je skliznula u četvrtak.

Čak dva posto funta je poskočila prema jenu, pa se njome trgovalo po 152,51 jena. Drži se tako iznad najniže razine u tri godine od 145,34 jena. Euro je prema funti oslabio jedan posto, na 77,75 penija. U takvom ozračju ulagači su postali skloniji poduzimanju rizika, pa se jen, valuta-utočište za kapital u nestabilnim vremenima, našla pod pritiskom.

Dolar je tako prema jenu ojačao 0,5 posto, na 104,66 jena, odskočivši s najnižih razina u gotovo dvije godine od 103,55 jena, na koje je skliznula prošloga tjedna nakon što je japanska središnja banka Bank of Japan odlučila ostaviti sve po starom i pričekati s uvođenjem dodatnih monetarnih poticaja.

Euro je prema jenu poskočio 1,3 posto, na 118,87 jena, što je osjetno iznad najnižih razina u tri godine od 115,51 jena, na koje je euro skliznuo u četvrtak. Euro je prema dolaru ojačao 0,7 posto, na 1,1353 dolara, što je pripomoglo padu dolarova indeksa, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, za 0,6 posto, na 93,589 bodova.

Ulagači su vrlo intenzivno reagirali na najnovije ankete javnog mišljenja preko vikenda prema kojima prednost imaju zagovornici ostanka Britanije u EU-u, pri čemu su neki tržišni sudionicima među razlozima promjene raspoloženja izdvojili ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox koja se bila zauzimala za ostanak u Uniji. “Ishod referenduma je opet u potpunosti otvoren. No, barem se scenarij prema kojem bi Britanci napustili EU sada više ne čini najvjerojatnijim. Ako daljnje ankete pokažu da se takva promjena raspoloženja zadržala, euro bi prema funti mogao dodatno oslabiti”, kazao je Ulrich Leuchtmann, valutni strateg u Commerzbanku.

You may also like