Strah od američke proizvodnje dominira tržištima

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 63 dolara, zakočene bojaznima trgovaca da veći broj bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Državama nagovješćuje daljnje povećanje američke proizvodnje.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,30 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 57,10 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušio je na početku tjedna podatak kompanije za energetske usluge Baker Hughes o dva aktivirana bušotinska postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu, čime je njihov ukupan broj porastao na 751.

To znači da bi se američka proizvodnja mogla dodatno povećati u odnosu na sadašnjih 9,71 milijun barela dnevno, nakon što je od sredine prošle godine porasla već 15 posto. Sadašnja je razina inače najviša od 70-ih godina prošlog stoljeća i blizu je one Rusije i Saudijske Arabije. “Ulagače i dalje najviše zabrinjava povećanje broja bušotinskih postrojenja u SAD-u”, konstatira Shane Chanel iz ASR Wealth Advisersa.

Trgovci strahuju da će američki proizvođači iskoristiti dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, o smanjenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno i pokušati im preoteti tržišni udio, neutralizirajući njihova nastojanja da podupru cijene.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio je danas da OPEC planira u lipnju objaviti strategiju dokončanja razdoblja smanjene opskrbe, napominjući kako to ne znači da će sporazum tada i završiti. U nedjelju je kuvajtski ministar za naftu rekao da će proizvođači prije lipnja razmotriti mogućnost izrade izlazne strategije.

Analitičari podsjećaju i da se tržište polako smiruje pred kraj godine. “Vrijeme je za predah”, konstatira Warren Patterson iz ING-a. OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 61,03 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments