Stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod očekivanja

Na popisu nezaposlenih u Srbiji trenutno je oko 622.000 osoba, a stopa nezaposlenosti od 11,8 posto povoljnija je od prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ovu godinu, izjavio je u ponedjeljak direktor Nacionalne službe zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.
On je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao kako “svi pokazatelji na tržištu rada imaju pozitivne trendove”.

“U svom izvješću početkom listopada MMF je prognozirao da će stopa nezaposlenosti u 2017. godini u Srbiji biti 16 posto, te da će u 2018. pasti na 15,6 posto. Očekujemo da će do kraja godine godišnji prosjek biti ispod prognoze MMF-a”, rekao je Martinović za RTS.

On je upozorio da, unatoč povoljnijim trendovima i pojačanom inspekcijskom nadzoru, i dalje dominira takozvana siva zona jer mnogi poslodavci imaju radnike na crno koje ne prijavljuju izbjegavajući poreze i doprinose.

Martinović kaže da posao u Srbiji danas najlakše nalaze stručnjaci informacijskih tehnologija, inženjeri elektronike, strojarstva, građevinarstva, liječnici-specijalisti, financijski stručnjaci, farmaceuti te ljudi koji posjeduju uslužne ili zanatske vještine i znanja – knjigovođe i računovođe, kuhari, pekari, zidari, stolari.

Na evidenciji NSZ početkom jeseni 2013. godine bilo je oko 772.000 nezaposlenih, među kojima je trećina nekvalificiranih, a prema tadašnjim službenim podacima stopa nezaposlenosti u Srbiji bila je 24,1 posto.

You may also like

0 comments