Stopa nezaposlenosti u sijećnju gotovo deset posto

RBA Istraživanja

Registrirana stopa nezaposlenosti u siječnju prošle godine iznosila je 8,4%, čime je zabilježen rast stope nezaposlenosti od 1,4 postotna bodova na godišnjoj razini.

U skladu s očekivanjima i rastom broja nezaposlenih osoba u siječnju, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je nastavak njenog rasta na mjesečnoj razini. Tako je krajem prvog mjeseca ove godine registrirana stopa nezaposlenosti uz mjesečni rast od 0,3 postotna boda iznosila 9,8%.

Registrirana stopa nezaposlenosti u siječnju prošle godine iznosila je 8,4%, čime je zabilježen rast stope nezaposlenosti od 1,4 postotna bodova na godišnjoj razini. Porast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak rasta broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (18,4%) u siječnju, broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 1,3%.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u siječnju, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 0,2% u odnosu na siječanj prošle godine. Kategorija koja zabilježila najsnažniji godišnji pad bila je Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s padom od 15,0%. Obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije. S druge strane, kategorija koja je zabilježila najsnažniji postotni rast tijekom siječnja bila je kategorija Građevinarstvo, zabilježivši godišnji rast od 6,6%.

U godini pred nama, očekivani oporavak gospodarske aktivnosti neće u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na pokazatelje (ne)zaposlenosti zbog mjera koje je za ublažavanje posljedica pandemije Vlada poduzimala tijekom prošle, a dijelom i u ovoj godini čime su ublažena nepovoljna kretanja na tržištu rada. Stoga u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

You may also like

0 comments