Stopa inflacije blago usporila

Rast potrošačkih cijena na razini Europske unije i eurozone u kolovozu je usporio na godišnjoj razini, a slična kretanja zabilježena su i u Hrvatskoj, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće Eurostata.
Na razini 28-članog EU-a rast potrošačkih cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u kolovozu je usporio na 2,1 posto, s 2,2 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog ureda za statistiku.

U usporedbi sa srpnjem, godišnja stopa inflacije u ovogodišnjem je kolovozu smanjena u 12 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku. U 10 zemalja EU-a je porasla, a ostala je nepromijenjena u pet zemalja.

Daleko najvišu stopu godišnje inflacije u kolovozu je imala Rumunjska, od 4,7 posto. Slijedi Bugarska, s 3,7 posto višim cijenama u odnosu na godinu ranije, a u stopu ju prate Estonija i Mađarska, s godišnjom inflacijom od 3,5 posto i 3,4 posto.

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem kolovozu rast potrošačkih cijena mjeren HICP-om na godišnjoj razini blago usporio, na 2,1 posto, s 2,2 posto u prethodnom mjesecu. Najsporije su na godišnjoj razini rasle potrošačke cijene u Danskoj, za 0,8 posto, te u Irskoj i Grčkoj, za po 0,9 posto. I u eurozoni je rast cijena u kolovozu blago posustao, na dva posto, čime je Eurostat potvrdio prvu procjenu objavljenu krajem prošlog mjeseca. U srpnju je godišnja inflacija iznosila 2,1 posto.

Tako je godišnja stopa inflacije nešto iznad razina koje ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od “nešto ispod dva posto”. Najveću podršku godišnjoj stopi inflacije u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu pružio je rast cijena energenata, usluga te hrane, alkoholnih pića i duhana. Zanemariv doprinos zabilježen je u kategoriji industrijskih proizvoda izuzev energije.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u kolovozu u EU i eurozoni porasle za po 0,2 posto. U Hrvatskoj su stagnirale u usporedbi sa srpnjem, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. Samo su podaci za Veliku Britaniju bili nedostupni Eurostatu, pokazalo je izvješće.

You may also like

0 comments