Home Geopolitika Stoltenberg želi smanjiti utjecaj Rusije na Balkanu

Stoltenberg želi smanjiti utjecaj Rusije na Balkanu

by Marijan Opacak

SARAJEVO, Sjevernoatlantski savez svjestan je nastojanja Rusije da proširi svoj strateški utjecaj na Balkan, a najbolja zaštita od miješanja u unutarnje stvari država regije je jačanje njihovih demokratskih institucija i kapaciteta za suočavanje sa sigurnosnim izazovima, ocijenio je u četvrtak u Sarajevu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Kao dokaz nastojanja Rusije da utječe na stanje u regiji naveo je događaje uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Pritom je istaknuo da je NATO zainteresiran za stabilnost svih država regije i spreman na suradnju u tu svrhu.

“Najbolji način da se smanji mogućnost vanjskih utjecaja je da se ojačaju demokratske institucije u državama Balkana”, kazao je Stoltenberg tijekom službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Stoltenberg je u Sarajevu odvojeno razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizidićem i članovima vodstva državnog parlamenta, a sastao se i s pripadnicima oružanih snaga te zemlje koji su sudjelovali u mirovnim misijama NATO-a u inozemstvu.

U izjavi novinarima je podsjetio kako NATO već duže od dva desetljeća pomaže BiH u učvršćenju njene stabilnosti a i danas ostaje zainteresirana da se napetosti smire i problemi rješavaju dogovorom. BiH je opisao kao partnera NATO-a dodajući kako sada nema planova za raspoređivanje borbenih postrojbi u BiH, ali postoji spremnost da se toj zemlji pomogne u provedbi reformi, posebice u sektoru obrane i sigurnosti.

“BiH je kandidat za članstvo u NATO-u”, potvrdio je Stoltenberg ali je dodao kako je to isključivo stvar odluke same BiH.

Pojasnio je kako je Savez spreman aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u pod uvjetom ispunjenja dobro poznatih kriterija.

Pitanje uknjižbe nepokretne vojne imovine poput vojarni, poligona i skladišta uvjet je kojega je NATO postavio BiH prije više od sedam godina kako bi dobila “zeleno svjetlo” stupanje na snagu MAP-a koji je ranije uvjetno odobren.

Do sada je na državu odnosno na Ministarstvo obrane uknjižena tek trećina od predviđenih šezdesetak lokacija a glavni problem je stajalište vlasti Republike Srpske koje traže da sva nepokretna imovina pripadne entitetima a da je oni onda posuđuju drugim korisnicima poput vojske.

No to je tek formalna izlika jer se vlasti u Banja Luci zapravo otvoreno protive približavanju BiH NATO-u inzistirajući da ta država stane neutralna, odnosno da u  obrambenoj politici slijedi Srbiju i njezine odluke.

Stoltenberg je u četvrtak pozvao da se otvorena pitanja u BiH rješavaju kompromisom među političkim liderima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon susreta sa Stoltenbergom potvrdio kako proces uknjižbe ide sporo zbog političkih ali i administrativnih problema no ustvrdio je kako unutar državnog vrha postoji puni konsenzus da se MAP aktivira što je moguće prije.

“Ta politička suglasnost postoji i na razini političkih stranaka”, ustvrdio je Ivanić podsjećajući kako je državni vrh potkraj prošle godine donio usuglašeni plan razvitka oružanih snaga u narednim godinama koji podrazumijeva modrniziranje opreme ali i smanjenje broja vojnika sa sadašnjih deset na nešto više od devet tisuća profesionalnih vojnika i časnika.

“To je naša potreba nevezano za članstvo u NATO-u”, kazao je Ivanić dodajući kako u BiH žele nastavak sudjelovanja svojih vojnika u misiji ISAF-a te planiraju zajedničku vojnu vježbu s NATO-om na području Tuzle u rujnu.

Ivanić je potvrdio kako je BiH spremna nastaviti sudjelovati i u borbi protiv terorističke skupine Islamske države a do sada je to činila donirajući streljivo vlastima Iraka za borbu protiv terorizma.

O tome hoće li i kada BiH postati punopravom članicom NATO-a, kako je kazao Ivanić, sada je preuranjeno govoriti i to može samo potaknuti nove unutarnje političke prijepore a o tome će, kako je zaključio, odlučivati neke buduće generacije političara.

Ocijenio je i kako BiH neće biti posebnom temom kojom će se baviti nova administracija u Washingtonu a najjači politički utjecaj na BiH imat će Bruxelles jer je sadašnji cilj BiH prije svega članstvo u Eurpskoj uniji.

“Ukratko, ne očekujem nikakve spektakularne promjene poltike kada je rječ o novoj američkoj administraciji”, zaključio je Ivanić.

(Agencije)

Related Posts