Stoltenberg: Pristupanje Crne Gore NATO-u nema veze s Rusijom

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prigodom posjete norveškom Trondheimu u ponedjeljak da pridruživanje Crne Gore Savezu nema nikakve veze s Rusijom, već Crna Gora, kao neovisna zemlja, sama određuje svoj put, prenose u utorak podgorički mediji.

“Osnovno pravo svake neovisne zemlje je da odabere svoj put, uključujući i u kakve sigurnosne dogovore želi biti uključena. Dakle, ovo je pitanje između Crne Gore i 28 članica NATO-a”, rekao je Stoltenberg. Po pisanju medija, on je kazao da vjeruje da će parlamenti svih 28 članica ratificirati pristupni protokol za prijem Crne Gore u NATO, što predstavlja jedan od posljednjih koraka pred formalno priključenje Savezu.

Do sada su Protokol ratificirati parlamenti Islanda, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a u četvrtak, kako je najavljeno, to će učiniti i Albanija. U Podgorici je također najavljeno da će i američki Kongres ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore Savezu prije tamošnjih izbora, bez obzira što po ustaljenoj procedure to čini tek na kraju, nakon što ga ovjere sve druge članice NATO-a.

You may also like