Stoljeće američke dominacije je gotovo?

Piše Marijan Opačak/Direktno 
Svijet ulazi u jedan od najopasnijih perioda za globalnu ekonomiju.

Trgovinski rat Narodne republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država mogao bi, po globalnu trgovinu i gospodarski razvoj unijeti više opasnosti i prevrata nego što je to učionio pad Berlinskog zida i Sovjetskog Saveza i kasnije ujedinjenje Njemačke. O tome se razgovaralo na 29. ekonomskom forumu u poljskoj Krynici.

Trgovinski rat dviju globalnih sila u trenutnom poretku stvari nije ni trebao se dogoditi, no ta tema ne silazi s naslovnica svjetskih medija. Iako su neki smatrali kako se radi o pukom pokazivanju mišića i političko-marketinškom triku, on to izgleda nije. Svjetska ekonomija nikad nije bila slabija, još od 2008. godine, a sve više analitičara uključujući i one iz OECD-a izvještavaju kako globalna ekonomija opada iz mjeseca u mjesec.

Ostvaruje li se multipolarni svijet kojeg je pred desetljeće najavio predjednik Rusije Vladimir Putin? Po svemu sudeći da. Sjedinjene Države, iako su dominirale svjetskom trgovinom koja im je pomogla da u oba svjetska rata izađu kao pobjednik i na kraju i pobjede u hladnom ratu, kako trenutno stvari stoje mogla bi se naći na drugom mjestu iza Kine. Osim ako Donald Trump ubrzo ne preokrene takav tijek stvari, sljedećih nekoliko desetljeća mogli bi postati desetljeća kineske dominacije. A kako ta dominacija izgleda vidljivo je na afričkom kontinentu te u zemljama kroz koje prolazi novi Put svile.

Izgleda kako su Sjedinjene Države suočene s kineskom prijetnjom napustile Europu. Administracija Donalda Trumpa prihvatila je Brexit zdravo za gotov, povela vlastiti trgovinski rat sa Europskom unijom, a ne posustaju ni trzavice između članica Sjevernoatlanskog saveza od kojih Trump traži puno sudjelovanje jer Sjedinjene Države bogatoj Europi više ne žele plaćati obranu. Uzgred rečeno, njemačke obrambene snage uz one starih članica NATO-a nikad nisu bile na nižim razinama po spremnosti, obučenosti i tehnološkim mogućnostima.

Navika Europe da se oslanja na Sjedinjene Države u sukobu s nekadašnjim SSSR-om kao i drugim prijetnjama, naglo je prestala. Administracija Donalda Trumpa nije spremna bez većih ustupaka od same Europske unije braniti je na svoj trošak. Europa je ostala prepuštena sebi da se brine o svom. Arogancija Europskih političara, ponajviše Njemačkih i Francuskih, koji su svjetu uz robu, a Europa globalno gledajući ima najveći izvoz, s visoka izvozili i političke lekcije sad dolazi na naplatu. Bez pravih i sigurnih temelja, bez iskrenih saveznika koji joj u Africi i drugim svjetskim rastućim tržištima, mora ponovno u ovom mogućem novom Hladnom ratu birati stranu.

Europska unija kontinuirani je i neprestani političko sociološki pokus velikih razmjera koji se odvija svima pred očima. Pitanja sigurnosti, jačeg ili slabijeg povezivanja i ujedinjavanja, migracija i naposljetku Brexit tek su neki od trenutaka na koje nitko nije mislio. Ponukani dobrim idejama, a put do pakla popločan je dobrim idejama, i mogućim kontinuiranim i zajedničkim napretkom europski političari bez dugoročnog premišljanja otpočeli su i vrše izgradnju nove supradržave ne prihvaćajući čak ni mogućnost da će jednog dana jedna nacija poput britanske donijeti odluku i otići.

I dok stare svjetske sile, a i neke nove poput Indije i Indonezije te manje zemlje poput Izraela tehnološki grabe krupnim koracima naprijed, Europska unija ostaje zarobljena u politčkim pitanjima poput Brexita. Zbog nejasnog i nadasve lošeg ugovora koji je napravljen kako bi zadovoljio politička obećanja kratkoročnih političara, Brexit i slaganje većine u Europskom parlamentu ostavile su Europsku uniju izvan svakog toka novih tehnologija koje bi otvarale nove mogućnosti.

Biotehnologija, nanotehnologija, umjetna inteligencija te klimatske promjene pali su u drugi plan zbog Brexita koji je već odavno mogao biti gotovo da nije bilo ega određenih članica i njihovih elita koje su se našle u problemu kako objasniti da neki žele napustiti svemoćni raj. No, taj egoizam i politički terorizam sad im se obija u glavu. Europa bi mogla nestati. Bez temelja, polako bi se mogla urušiti na više suprostavljenih regija. Nepostojanje indentiteta, globalna recesija, starenje populacije i tehnoloških kapaciteta Europu bi ponovno moglo baciti u zagrljaj većoj sili. Samo je pitanje kojoj, donosi portal Direktno.

You may also like

0 comments