Stoji li Iran iza sabotaža i terorizma u Perzijskom zaljevu

Uvod u ograničeni sukob
Portal ZeroHedge jučer je prenio The Wall Street Journal kako prema procjeni američke obavještajne zajednice, iza napada na tankere u Homuruškom klancu stoji Iran.

Danas su pak jemenski pobunjenici, koje podupire Iran, izvijestili kako su napali naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Ova će vijest zasigurno zapaliti vojne napetosti u Perzijskom zaljevu i na kraju može rezultirati globalnim ratnim zločinom u kojeg bi SAD mogle uvući Kinu i Rusiju.

Situacija se razvija u neželjenom smjeru, a incident u Perzijskom zaljevu po svemu liči na onaj u Tonkinškom zaljevu 1964. godine, kada su sjevernovijetnamski torpedni čamci navodno napali američki razarač “Maddox” i američkom Kongresu dali izgovor za uključivanje u Vijetnamski rat. Baš kao incident iz 1964. godine, ovo što se dogodilo u Perzijskom zaljevu u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata podsjeća na poznati pomorski incident s “lažnom zastavom”.

“Američki dužnosnik, koji je odbio biti identificiran, nije ponudio pojedinosti o tome što je dovelo do ovakve procjene ili njezine implikacije o mogućem odgovoru Sjedinjenih Država. SAD su prošlog tjedna priopćile kako šalju nosač zrakoplova, amfibijski jurišni brod, bombardere i protuzračni raketni sustav u regiju, nakon što je obavještajna služba navodna pokazala da Iran sa svojim trupama predstavlja prijetnju”, piše The Wall Street Journal.

Ova predvidljiva procjena se savršeno podudara s upozorenjem veterana CIA-e Mikea Pompea kojeg je uputio samo dva dana prije napada, kada je rekao da bi “režim u Teheranu trebao znati da će svaki njihov napad ili napad njihovih saveznika i milicija bilo koje vrste protiv američkih interesa ili građana dobiti brz i odlučan američki odgovor”.

Američki državni tajnik je u priopćenju upozorio Iran da ne bi smio pogrešno protumačiti američki “suzdržanost” i vjerovati da je to “nedostatak odlučnosti”. Potom je kritizirao Irana zbog “eskalacije nizom prijetnji i izjava u posljednjih nekoliko tjedana”.

Dva dana kasnije je Iran, prema američkim dužnosnicima, proveo godinama organizirani najbrži napad na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu.

No, u ovoj je priči, iako mnogi strahuju od velikog rasta, cijena nafte manje važna. Trumpova je administracija, čini se, odlučna pokrenuti “ograničeni vojni sukob s Iranom”, ali s obzirom na to da su najveći geopolitički podupiratelji Irana Kina i Rusija, taj sukob će biti sve samo ne ograničen.

You may also like

0 comments