Što znači za Rusiju pojeftinjenje nafte

Središnja banka
 Centralna banka Rusije je upozorila da bi se devizne rezerve zemlje mogle smanjiti za 38 milijardi dolara ako cijene nafte, prema rizičnom scenariju, padnu na 25 dolara za barel 2020. godine.

To je navedeno u ažuriranim makroekonomskim prognozama Centralne banke, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Ako se realizira rizični scenarij, ruska inflacija bi mogla skočiti na 6,5 do 8,0 posto u 2020. godini.

Inflacija u Rusiji oeve godine se kreće 3,2 do 3,7 procenata, projekcije su Centralne banke. Guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina je izjavila da se vjerovatno neće realizirati taj scenarij.Takvu situaciju bi mogla izazvati znatno manja tražnja za energetskim proizvodima širom svijeta i pogoršanje perspektiva rasta globalne ekonomije.

Članice trgovinskog bloka BRICS – Rusija, Indija i Kina – odlučile su povezati svoje sustave za prijenos financijskih poruka kako bi zaobišle međunarodnu međubankarsku mrežu za razmjenu financijskih poruka, poznatiju kao SWIFT.

Alternativa platnom sustavu SWIFT bi povezala tri milijarde ljudi, navodi Tanjug RT. Ruski medij dodaje da će, u sklopu planiranog, ruski sustav za prijenos financijskih poruka SPFS biti povezan s kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sustavom CIPS.

Iako Indija još uvijek nema svoj domaći sustav za prijenos financijskih poruka, ona planira kombinirati platformu Središnje banke Rusije s domaćim servisom, koji je u razvoju. Rusija je 2014. godine započela razvoj SPFS-a nakon prijetnji Washingtona da će isključiti tu zemlju iz SWIFT-a.

Prva transakcija na SPFS mreži, koja je izvršena za jedno nebankarsko poduzeće, obavljena je u prosincu 2017. godine.

You may also like

0 comments