Što znači Brexit bez dogovora?

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je poručio kako oni koji zazivaju izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez postignutog dogovora ne shvaćaju negativne posljedice tog scenarija.
“Želim naglasiti dvije stvari – želimo sporazum, a oni koji govore o izostanku sporazuma ne shvaćaju što bi značio taj scenarij i što on implicira”, poručio je u Europskom parlamentu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, odgovorivši time britanskoj premijerki Theresi May koja je u rujnu naglasila da je bolje izaći bez nego s lošim dogovorom.

“A kad se radi o pitanju dviju Irski, stojimo kod ranijeg stava – Irska na prvom mjestu”, dodao je Juncker, govoreći o jednom o najtežih pitanja pregovora Londona i Bruxellesa – granici između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Velika Britanija je odredila 29. ožujka iduće godine kao datum izlaska iz EU-a, što znači da se sporazum mora postići do studenog jer ga poslije moraju ratificirati britanski i Europski parlament (EP).

EP je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o pripremama za sastanak Europskog vijeća 18. i 19. listopada koji je Donald Tusk, čelnik tog tijela koje čine europski čelnici, na prethodnom neformalnom sastanku u Salzburgu najavio kao “trenutak istine” za pregovore o brexitu na kojem će se znati je li postignut dovoljan napredak za formaliziranje sporazuma u studenome.

Završni dokument o brexitu morat će dati rješenje za izbjegavanje povratka kontrola na granici između tih dviju država koja će postati jedina kopnena granica Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om.

Europska unija želi izbjeći “tvrdu” granicu između Dublina i Belfasta, a glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier u rujnu je istaknuo kako pod svaku cijenu treba održati sporazum na Velik petak, postignut prije dvadeset godina, koji je dovršio sukobe između irskih protestanata i katolika i “stvorio temelje za stabilnost i suradnju dviju Irski koje postoje danas i koje su podržane europskim sredstvima”, a za koji EU smatra da je ugrožen brexitom. Implementacijom tog sporazuma ukinute su granične kontrole između dviju Irski.

Nigel Farage, glavni kritičar EU-a u EP-u i jedan od vođa kampanje za brexit, u utorak je u raspravi u Strasbourgu rekao kako Barnier koristi irsko pitanje kao oružje kako bi demonizirao britanski izlazak iz Unije.

“Ovo nema veze s Velikim petkom i očuvanjem mira u Irskoj, ovo ima veze samo s britanskim napuštanjem europske regulacije. Barnier strahuje od izlaska Britanije koja će onda postati konkurencija EU-u”, kazao je Farage.

Istaknuo je da su britanski pobornici brexita zaprepašteni djelovanjem vlade u Londonu, pa poručio Junckeru kako su pregovarači Europske komisije puno bolji od britanskih. Farage smatra kako Britanci i Bruxelles trebaju postići jednostavni sporazum o slobodnoj trgovini i tvrdi kako EK to ne želi jer time ne bi poslala poruku da napuštanje Unije dolazi s cijenom.

Kao i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt tijekom vikenda, Farage je EU usporedio sa Sovjetskim Savezom.

Europska unija kao Sovjetski Savez

Huntovu izjavu žestoko je kritizirao Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u Europi, referirajući se na riječi bivšeg liberalnog poljskog ministra vanjskih poslova Radislawa Sikorskog. “Pokažite nam gulage, pokažite nam trupe u vašoj državi i obavještajne službe poput Stasija”, poručio je Weber, dok je predsjednik Parlamenta Antonio Tajani kratko dodao i kako je razlika između EU-a i Sovjetskog Saveza u desecima milijuna žrtava.

Predsjednik liberala u EP-u Guy Verhofstadt dodao je kako nije neuobičajeno za Hunta da miješa države jer je u srpnju u Kini pred tamošnjim čelnicima za svoju suprugu rekao da je Japanka, iako je Kineskinja.

Weber je naglasio kako je neformalni susret u Salzburgu u kontekstu rasprave o brexitu pokazao ujedinjenost ostatka Europe oko vjere u ideju slobode kretanja. “To je toliko veliko postignuće. I dalje živimo tu ideju i želimo ju braniti”, kazao je Weber.

Naglasio je kako je brexit velika tragedija koja pokazuje što populizam donosi, te da će sadašnjem britanskom ministru Huntu i bivšem ministru Borisu Johnsonu, jednom od glavnih kritičara premijerke May, iduće godine najveći izazov biti preuzeti odgovornost za posljedice svog političkog angažmana jer “više neće moći optuživati Bruxelles”.

Čelnik socijalista Udo Bullmann se složio da je britansko vodstvo bilo neodgovorno po pitanju brexita i dao podršku Barnierovom radu jer se njime naglašava jedinstvo preostalih članica. “Mislim da većina ljudi u Britaniji sad zna da ih se vodi na krivi put i da je napuštanje EU-a bila velika greška. Iduća generacija će patiti od najtežih posljedica ako ova vlada ne uspije, a čini se da je tako”, kazao je Bullmann.

Potpredsjednik europskih konzervativaca Hans-Olaf Henkel kritizirao je Barniera jer stalno govori o ekonomskim posljedicama za Britance, ali ne i za EU, istaknuvši kako izlazak Britanaca s europskog tržišta odgovara odlasku 19 manjih država članica.

Britanska premijerka May, pod sve većim pritiskom svoje stranke, susrest će se s drugim europskim čelnicima i Europskom komisijom sredinom listopada kako bi pokušala zaključiti pregovore oko uvjeta britanskog izlaska i budućem odnosu s Europom.

Stanovnici Londona koji su iznimno gnjevni zbog brexita mogu se “ispuhati” u posebnoj londonskoj teretani izvodeći vježbe visokog intenziteta, poput udaranja u boksačke vreće na kojima su fotografije Borisa Johnsona, Jean-Claudea Junckera, Therese May ili Jeremyja Corbyna.

Vlasnici teretane nude nekoliko tridesetminutnih programa pod nazivom “Utrka u vrečama Theresa May”, “Dizanje utega Jacob Rees” ili “Razbijanje glave političarima” pri čemu korisnici teretane loptom udaraju fotografiju britanske premijerke Therese May ili čelnika oporbene laburističke stranke Jeremyja Corbyna.

Fitness tvrtka Gymbox korisnicima nudi i “Cameron kukavički kut”, koji je naziv dobio po Mayinu prethodniku Davidu Cameronu. Njezin direktor Marc Diaper kaže da su na zamisao došli pošto su proveli anketu među polaznicima teretane kojima su postavili pitanje o tomu što ih najviše frustrira u Londonu. Pedeset dva posto anketiranih odgovorilo je – brexit i sve povezano s njim u Velikoj Britaniji, a na drugom su mjestu previsoka cijena najma stanova te kašnjenje vlakova.

Satovi fitnesa provode se uz pomoć stručnjaka za kontrolu bijesa, otkrio je trener fitnesa Boriss Visokoborskis. “Zbog brexita ne uspijevam dobiti studentski kredit i danas ću sve svoje frustracije izbaciti na jednoj od ovih fotografija”, kaže mlada Poljakinja Ania Jarzabkiewicz te dodaje da se nakon odrađenih vježbi osjeća sjajno.

Trener fitnesa George (25) kaže da su mu omiljene vježbe udaranje boksačkih vreća. Na jednoj od njih je Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i glavni zagovornik brexita. “Bilo bi neumjesno udariti čovjeka u lice u stvarnom životu pa to obaviš na vreći. Nema u tome ništa loše i u svakom slučaju sjajan je način da iz sebe izbaciš frustracije”, kazao je.

Šest mjeseci prije izlaska Britanije iz EU-a, premijerka May još nije uspjela postići dogovor o uvjetima odlaska, a njezin plan o budućim trgovinskim vezama odbacili su i EU i brojni članovi njezine Konzervativne stranke.

You may also like