Što zapravo čeka novu hrvatsku vladu?

Sljedeća će godina biti jedna od najjizazovnijih za proračun Hrvatske. Novu vlast će dočekati 3,5 milijardi eura duga koji iduće godine stiže na naplatu.

Pitanje je kako ključni sudionicu utrke za vlast to misle da uskladiti s istovremenim obećanjima o nižim porezima, jer jedino je stranka Pametno izradila projekciju proračuna za sljedeću godinu sa jasnim stavkama, dok druge stranke daju puno obećanja.  Tri i pol milijarde eura iznose dugovi s kojima se iduće godine suočava državni proračun, ali i nova vlada koja taj novac odnekud mora naći.

U donedavno vladajućem HDZ-u tvrde da imaju plan koji će, kažu, uspjeti upariti s obećanjem o nižem porezu na dodanu vrijednost. “Najvećim dijelom ići će se na refinanciranje tog duga, ovisno o tome kako će se puniti proračun iduće godine, ovisno o tome što će nam donijeti gospodarski rast za sljedeću godinu. Promjena poreza na dodanu vrijednost neće se dogoditi, kao što znate, sljedeće godine, već 2018, tako da ona nema nikakav utjecaj na proračun za iduću godinu”, kaže Tomislav Čorić (HDZ) iz Odbora za financije ta Al Jazeera Balkans.

Na naplatu stiže milijardu i 200 milijuna eura domaćih dugova te milijardu i 300 stranih. Kada se tome pribroji i milijarda eura duga autocesta, 2017. postaje jedna od najizazovnijih godina za državne financije.

Narodna koalicija tu temu koristi za kritiku tehničke Vlade. “Samo rast donosi dodatnih pet do šest milijardi kuna, ostalo se refinancira. Nisu uspjeli dobiti povjerenje financijskih institucija pa su oni pored gospodarskog rasta uspjeli dobiti kamatu koju dobivaju države koje su treći svijet”, kaže Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva iz redova Hrvatske narodne stranke (HNS).

Za Most održiv proračun i niži porezi ne idu skupa. “Mora se napraviti reprogram duga da bi moglo prodisati hrvatsko gospodarstvo, da bi se mogao napraviti i održivi proračun. To je ono što se mora napraviti, a smanjivanje PDV-a je bajka za malu djecu”, smatra predsjednik Mosta Božo Petrov.

Rješenja predložena u kampanji danas je za Večernji list komentirao njihov kolumnist i poslovni savjetnik Milan Račić.

“Bono Vox posjetio je našu prekrasnu obalu tjedan dana nakon početka izborne kampanje. Ne vjerujem da je riječ o slučajnosti. Nakon što sam poslušao i pogledao valjda 2500 ekonomskih obećanja raznih političkih stranaka u 25 dana kampanje, zaključio sam da pjesma „I Still Haven’t Found What I’m Looking For“baš dobro pogađa kako se mnogi od nas osjećaju kad je riječ o hrvatskoj politici”, napisao je račić i dodao kako je ekonomija napokon barem nominalno važna, međutim zabrinjava to što je podignut zastor populističkih obećanja.

S obzirom na retoriku u predizbornoj kampanji, koja je više nalikovala na pripremu polijetanja helikoptera koji bi bacao novac diljem Lijepe naše (kako drugačije sva ta silna obećanja platiti), nismo optimisti. Jer, valja imati na umu, sve bajke, prije ili kasnije, dođu na naplatu.

 

 

You may also like

0 comments