Što stoji u Ramljakovoj prijavi DORH-u?

 Kaznena prijava koju je izvanredna uprava Agrokora, odnosno Vladin povjerenik Ante Ramljak podnio Državnom odvjetništvu temeljem revidiranog revizijskog izvješća PwC-a “teška” je, čak 7,8 milijardi kuna. 
U prijavi se, prema neslužbenim informacijama, za lažiranje financijskih izvješća, odnosno zloupotrebe i povrede obveza vođenja poslovnih knjiga te krivotvorenja tereti “Ivicu Todorića i druge odgovorne osobe iz koncerna”, što se, sukladno zakonskim odredbama, odnosi ne samo na članove Uprave Agrokora nego i Nadzornog odbora.

Prva optužba s inkriminiranom štetom za Agrokor od gotovo 2,3 milijarde kuna odnosi se na stavke koje su se vodile kao troškovi za pripremu IPO-a. Todorić je, naime, 2010. sklopio ugovor s Agrokorom o pripremi ulaska na burzu, pri čemu je ugovoreno da se svi troškovi vode na tvrtku. U slučaju uspješno provedenog IPO-a Todorić bi podmirio sve troškove, a ako cijela priča padne u vodu, troškovi bi ostali Agrokoru. Taj je ugovor raskinut koncem prošle godine, a svi su troškovi ostali Agrokoru.

Drugom optužbom obuhvaćeni su zajmovi u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi kuna, koje je Agrokor odobrio nizu tvrtki, a od čega 650 mil. kuna otpada na zajam Ivici Todoriću kao fizičkoj osobi. Prema prijavi, ti su zajmovi u poslovnim knjigama pogrešno prikazivani kao depoziti.

Sada je na potezu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje već mjesecima zajedno s forenzičarima, policijom i drugim institucijama provodi opsežne predistražne radnje. Može se pretpostaviti da su se oni bavili i pozadinom sada javno iznesenih spornih stavki iz financijskih izvješća, kao i drugim sumnjivim radnjama u Agrokoru i kompanijama iz njegova sastava.

Pozivanje Ivice Todorića i drugih odgovornih osoba iz vrha Agrokora na obavijesna ispitivanja, u svjetlu svih iznesenih podataka, baš i nije realno. Puno je realnije očekivati da će istražitelji, kako to inače rade, glavne potencijalne osumnjičenike ostaviti “za kraj”, da će u trenutku otvaranja istrage naložiti njihovo privođenje, nakon čega će uslijediti tzv. prvo ispitivanje na kojem će imati priliku iznijeti svoje obrane, piše Jutarnji List. 

TIH je protiv povjerenstva

Transparency International Hrvatska povodom osnivanja istražnog Povjerenstva za Agrokor u predloženom sastavu smatra da je ono nepotrebno i štetno, te da će svojim djelovanjem narušavati rad neovisnih institucija iz područja borbe protiv korupcije.

“Osnivanjem istražnog Povjerenstva za Agrokor u Hrvatskom saboru nakon šestomjesečnog dogovaranja političkih aktera i u predloženom sastavu vrlo je štetno za neometan rad neovisnih institcija kojima je glavna zadaća otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje nepravilnosti u gospodarskom poslovanju.

Jesu li predloženi članovi o kojima se tjednima pregovara u parlamentu zatražili mišljene Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o mogućim rizicima za njihovo djelovanje kroz ovo tijelo?

Sada kada su javnosti dostupna revizijska izvješća rad ovog tijela je nepotreban i predstavlja kasnu reakciju na trenutno stanje, te će dodatno narušiti povjerenje građana u zakonodavnu vlast.

Od saborskih zastupnika očekujemo da rade na promjeni loših zakona koji su omogućili ovakvo funkcioniranje sustava, a ne da se bave istraživanjem i zabavljanjem javnosti”, istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

You may also like

0 comments