Što se to dogodilo s Redditom i hedge fonfovima?

Robin Hood?
Ako i dalje trebate dokaz da živimo u ludim vremenima, upravo je to ono što pruža priča o dionicama trgovca računalnim igrama GameStop iz Teksasa. Cijena dionice danima je naglo rasla. U srijedu su papiri tvrtke porasli dodatnih 150 posto. Najveći svjetski kinematografski lanac AMC, koji je nedavno bio na rubu stečaja, istovremeno je porastao čak 310 posto!

Iza ovog burzovnog “ludila” kriju se uglavnom mnogi mali ulagači, ima ih i iz Hrvatske, koji se organiziraju putem internetskih foruma na Redditu kako bi povećali cijenu neke kompanije. Od izbijanja koronakrize, mnogi su Amerikanci, i ne samo oni, postali špekulanti na burzi od kuće, iz svojih home-officea. Namjerno ili ne: kockanje radi pritisak na hedge fondove koji su zapravo špekulirali o padu cijena u GameStopu.

Hedge fondovi Melvin Capital i Citron upali su u ozbiljne probleme zbog stalnog rasta dionica GameStopa. Dionice GameStopa odletjele su u nebo – u posljednjih sedam dana skočile su čak 500-tinjak posto. I to je izazvalo velike gubitke hedge fondova i drugih ulagača koji se vole kladiti na pad vrijednosti dionica. Jer, shortanje, čime se hedge fondovi često bave, najjednostavnije je objašnjeno kao preplavljivanje dionicama neke tvrtke po nekoj cijeni, recimo 20 dolara, gdje onda zbog te nagle pojave ‘viška’ cijena dionice padne, pa ih fond ponovo kupi po toj jeftinijoj cijeni zarađujući pri tome ogroman profit.

Problem nastaje ako cijena dionica – dodatno naraste, baš kao u slučaju GameStopa. Uplaše li se, kupovat će još više kako bi pokrili nastali gubitak zbog tog rasta, ode li dionica previsoko, onda nastaje pravi problem. Hajka na dionice trgovačkog lanca koji ima 5509 dućana pokrenuta je s jednog podforuma u zajednici Reddit, r/wallstreetbets koji ima čak dva milijuna pratitelja, uz druge forume na kojima se okupljaju ulagači u dionice. Zanimljivo je da GameStopu nisu cvjetale ruže jer je ovaj lanac već neko vrijeme u problemima koji su pogotovo eskalirali za pandemije, pri čemu kontinuirano gubi tržište zbog utjecaja online prodajnih platformi. Točka preokreta bila je objava iz prve polovice siječnja po kojoj je u GameStop znatan novac uložio jedan utjecajni investitor te ušao u upravu tvrtke.

Oglasio se nitko drugi nego Elon Musk, koji je na svojem Twitteru jednostavno objavio Gamestonk! s linkom na potforum Reddita. Nije pri tome nikoga previše uzbuđivala činjenica kako je 2019. godine ovaj lanac zabilježio gubitak od 795 milijuna dolara, lani vjerojatno i kojih stotinjak milijuna više od toga. Krajnja je poanta cijele situacije dokaz rastućeg utjecaja u još jednom segmentu za trajanja pandemije, a to je trgovanje dionicama. Kompaktna zajednica entuzijasta s viškom vremena i pristupom online platformama za trgovanje dionicama za male ulagače doista može pomaknuti cijenu i teškog gubitaša kakav je GameSpot. Spominje se jedna takva platforma, Robinhood, kroz koju se trguje bez nadoknade. Sve se razmahalo pa su osim GameStopa u modi bile i dionice Blackberryja, AMC-a i Nokije Oyjis. Tu se onda pojavljuje i naizgled romantična komponenta, a to je borba malog ulagača protiv fondova giganata, piše Večernji list 

You may also like

0 comments