Što se krije iza njemačkih mjera protiv terorizma?

Thomas de Maizière je pod pritiskom kao ni jedan drugi ministar. Nakon terorističkih napada u Bavarskoj on je predstavio nove mjere sigurnosti. Razlog je i natjecanje sa suparničkim strankama, smatra Fabian von der Mark.

ad ministri unutarnjih poslova dobiju loše vijesti smatraju da moraju odgovoriti na dva pitanja. Prvo, “Kako se to moglo dogoditi?” i drugo, “Što možemo učiniti kako bismo to ubuduće spriječili?”. Odgovori da smo imali peh i da ne možemo ništa učiniti često bi bili najpošteniji. Ali, njih se nikad ne može čuti. Savezni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière (CDU) je nakon terorističkog napada u Würzburgu, pokolja u Münchenu i samoubilačkog napada u Ansbachu bio blizu tomu kad je rekao da nema stopostotne sigurnosti i da ne vidi potrebu da se odmah donose novi zakoni.

Zahtijevati nove zakone za ministra unutarnjih poslova je i teško. Prvo, on ih mora takorekuć tražiti od samog sebe i drugo, građani se s pravom pitaju: ako postoji sigurnosni problem zašto on nije ranije riješen? Thomas de Maizière je prošle godine reagirao vrlo opsežno: na useljavanje više od milijun ljudi zakonom o integraciji kojim se ona potiče i od useljenika zahtijeva. Na nasilne napade na žene u Kölnu u silvestarskoj noći slijedila je ministrova ofenziva izgona prijestupnika, koja se odnosi na ljude s područja Magreba. Na terorističke napade u Bruxellesu i Parizu ministar je reagirao protuterorističkim zakonom koji, među ostalim, omogućuje bolju razmjenu podataka s drugim tajnim službama.

A onda je uslijedio niz događaja u Bavarskoj koje su tabloidi nazvali “tjednom pokolja”. Upravo u pokrajini iz koje dolazi ministar unutarnjih poslova i u kojoj se osobitu pozornost poklanja unutarnjoj sigurnosti. I dok je Thomas de Maizière još pozivao na prisebnost, njegov bavarski kolega je izjavio da je prisebnost dobra, ali da je sad vrijeme za djelovanje. Slijedio je katalog zahtjeva koji je morao razljutiti Thomasa de Maizièrea. Jer, on se zalagao za zajedničku analizu i razmjenu mišljenja saveznih i pokrajinskih ustanova. Njegov glasnogovornik je nakon toga izjavio kako ne stoji da savezna vlada dosad nije ništa radila. Slijedio je katalog mjera koji je na konferenciji za novinare predstavila i savezna kancelarka kao Plan u devet točaka. Sad ministar unutarnjih poslova želi još više od toga plana.

O ministrima unutarnjih poslova se s pravom kaže da u slučaju nesreće uvijek u ladici imaju nekoliko spremnih još oštrijih mjera, koje se ne usude predstaviti u mirnim vremenima. Thomas de Maizière u posljednje vrijeme nije odavao takav dojam. Ali sad, s obzirom na otvorene kritike i od koalicijskog partnera, socijaldemokrata, da “ministar nije saveznu policiju prikladno opremio”, Thomas de Maizière ne reagira više opušteno nego nervozno. Njegovi prijedlozi djeluju kao da želi reći: “Ako mislite da ste bolji u unutarnjoj sigurnosti, onda najprije podržite ove mjere.” Sad bi trebalo biti moguće pohranjivanje više podataka i kad ne postoji nikakva sumnja, lakši izgon stranaca, liječnička obveza čuvanja tajne ograničena ako se može spriječiti kazneno djelo. I to nije sve. Izgleda da Thomas de Maizière skupa s pokrajinskim ministrima unutarnjih poslova iz CDU-a i CSU-a ima još planova, od zabrane nošenja burke do oduzimanja njemačkog državljanstva.

Oporba će te mjere odbaciti kao akcionizam i pitati, zašto se to sad čini? Ministar unutarnjih poslova će ih opravdavati ukazujući na opasnost u Njemačkoj i potrebu prilagodbe. U stvarnosti Thomas de Maizière djeluje i kao lojalan ministar i stranački političar. Njegova šefica, predsjednica CDU-a i savezna kancelarka Angela Merkel, izgubila je osjetno na popularnosti zbog osjećaja nesigurnosti u Njemačkoj. U rujnu se održavaju pokrajinski izbori, a iduće godine savezni. S obzirom na ozračje u Njemačkoj jasno je da će unutarnja sigurnost biti glavna tema predizborne kampanje. S obzirom na zahtjeve suparnika – manje muslimana (AfD) ili više policajaca (SPD) – CDU je u utrci oko veće sigurnosti. A Thomas de Maizière (CDU) je u tomu ključni čovjek, piše DW.de.

You may also like