Što se dogodilo u drugom krugu francuskih izbora?

U drugom krugu regionalnih izbora ultradesničarska Nacionalna fronta doživjela je težak poraz. Nije osvojila nijednu regiju iako je nakon prvog kruga bila u vodstvu u šest od ukupno 12 francuskih regija.

Konzervativni republikanci i njihovi koalicijski partneri osvojili su sedam regija, uključujući i onu najvažniju, Ile-de-France, u kojoj se nalazi Pariz. To je najbogatija i gospodarski najsnažnija francuska regija. BDP po stanovniku iznosi 52.759 eura. U regiji Ile-de-France živi 12 milijuna stanovnika (18,3% ukupnog stanovništva Francuske), a njihov udio u BDP-u veći je od 30%. Pobjeda desnice u Ile-de France ima i simboličnu vrijednost jer je tom regijom dosad 17 godina neprekidno upravljala ljevica. Odmah nakon objave rezultata nositelj lijeve liste, predsjednik Parlamenta, socijalist Claude Bartolone, najavio je da će podnijeti ostavku.

Socijalisti i njihovi koalicijski partneri osvojili su pet regija pa bi se moglo reći da oni, usprkos gubitku Pariza, možda imaju najviše razloga za zadovoljstvo. Nakon prvog kruga bili su u prednosti u samo dvije regije i predviđao im se potpuni slom. Ali usporedi li se broj stanovnika i gospodarska moć, razlika između desnice i ljevice mnogo je veća. U sedam regija koje je osvojila desnica živi 42,8 milijuna stanovnika, a u pet regija koje je osvojila ljevica 20,0 milijuna. Još je veća razlika u BDP-u: 1.234,92 milijarde eura prema 450,09 milijardi eura.

Neuspjeh Nacionalne fronte dijelom je i posljedica izbornog zakona koji omogućava da se između dva kruga liste preuređuju, spajaju ili povlače. Dok su republikanci čvrsto odlučili da neće ni spajanje ni povlačenje, socijalisti su učinili upravo to. Procijenivši da u dvije regije, u kojima su liste Nacionalne fronte predvodile Marine Le Pen na sjeveru i njezina nećakinja Marion Maréchal-Le Pen na jugu, i obje osvojile više od 40% glasova, nemaju izgleda, Socijalisti su povukli liste i svojim biračima u ime “obrane republike” preporučili da glasuju za Republikance. Strategija je upalila pa su, zahvaljujući glasovima birača ljevice, i u Pikardiji i u Provansi pobijedili republikanci.

Inače, u osam regija socijalisti su, u drugom krugu, imali zajedničke liste sa “zelenima” i lijevim blokom. I veća izlaznost pridonijela je neuspjehu Nacionalne fronte. U prvom krugu na birališta je izašlo tek malo više od 50% birača, a u drugom krugu izlaznost je bila 58%. Poznato je da su birači Nacionalne fronte vrlo disciplinirani i da gotovo svi izlaze na birališta, dok su birači ljevice skloni apstinenciji.

Na temelju visokog postotka glasova osvojenih u prvom krugu bilo je jasno da Nacionalna fronta nema dovoljnu zalihu u slučaju jače mobilizacije birača desnice i ljevice. Izborna je matematika na papiru jednostavna, ali bilo je veoma neizvjesno hoće li i birači reagirati onako kako su zamislila vodstva dviju velikih stranaka. Zanimljivo je da se predsjednik Republike socijalist François Hollande u povodu rezultata prvog kruga uopće nije javno oglasio, dosljedno se držeći načela da je on predsjednik svih Francuza, a ne samo onih sklonih ljevici. Reforme su i u Francuskoj čarobna riječ pa je nakon prvog izbornog kruga, u kojem je ljevica osvojila tek razočaravajuće treće mjesto, premijer Manuel Valls u jednom intervjuu izjavio kako je došlo vrijeme da se reformisti i s ljevice i s desnice ujedine i možda osnuju neku novu stranku, donosi HRT.

Nicolasu Sarkozyju, koji u Republikanskoj stranci još ima velikih muka učvrstiti svoje čelno mjesto, stranački suparnici zamjerali su da je stranku usmjerio suviše udesno i da je upravo zato Nacionalna fronta u prvom krugu osvojila više glasova od Republikanaca. Nakon što su na regionalnim izborima Republikanci uvjerljivo pobijedili, Alain Juppé i François Fillon, najistaknutiji suparnici Sarkozyja i zagovornici umjerenije struje, umanjili su izglede da izbore stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2017.

Marine Le Pen, koja je u svojoj izbornoj utvrdi, regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie uvjerljivo izgubila protiv republikanca Xaviera Bertranda, za izborni je neuspjeh okrivila “neprincipijelnu koaliciju” ljevice i desnice. Za utjehu joj ostaje činjenica da je u drugom krugu Nacionalna fronta osvojila najviše glasova u svojoj povijesti: 6,63 milijuna, što je 600.000 više nego u prvom krugu. Upravo je zato premijer Manuel Valls nakon objave rezultata upozorio kako opasnost od ekstremne desnice nije otklonjena. “Moramo predočiti dokaz da politika neće nastaviti kao ranije, pokazati da smo sposobni, a posebno na ljevici vratiti želju da se glasa “za”, a ne da se iz prosvjeda glasa samo “protiv”, rekao je Valls.

Prema izbornom zakonu, lista koja je osvojila najviše glasova, kao bonus dobiva 25% vijećničkih mjesta, a k tome na temelju broja glasova sudjeluje i u proporcionalnoj podjeli ostalih mandata. Pravilo je da izborni okrug s manje od 100.000 stanovnika mora imati najmanje dvoje vijećnika u regionalnoj skupštini, a okrug s više od 100.000 stanovnika mora ih imati najmanje četiri. Mandat regionalnog vijećnika traje šest godina.

You may also like

0 comments