Što se događa u SDP-u?

Davor Gjenero za Otvoreno
Nakon što na sjednici Kluba zastupnika u utorak nisu prošli kadrovski prijedlozi novog vodstva, a sjednica Kluba zastupnika je prekinuta, predsjednik SDP-a Peđa Grbin optužio je Davora Bernardića da osporava odluke članstva i Predsjedništva.

Ipak, Predsjedništvo je donijelo odluku da će bez obzira na glasanje u Klubu provesti najavljene izmjene, vodeći se činjenicom da je Statut stranke jači od Poslovnika Kluba zastupnika. O tome zašto je Klub zastupnika dao ‘pljusku’ Predsjedništvu SDP-a portal Otvoreno je razgovarao s političkim analitičarom Davorom Gjenerom

“Ljudi koji čine Klub zastupnika odlučili su da neće tek tako prihvatiti svoju marginalizaciju i Grbinovo nametanje apsolutne moći, pokazali su spremnost na otpor, iako su ovu etapu borbe izgubili. Ipak svima je postalo prezentno da temeljna frakcija koja je pobijedila na unutarstranačkim izborima koju predstavljaju gospodin Peđa Grbin kao formalni lider i gospodin Siniša Hajdaš-Dončić kao stvarni kreator politika, nastavlja politiku koju je vodila i u vrijeme dok je opstruirala Bernardićev tim. Svi sad uviđaju da im je cilj potiskivanje u stranci svih onih koji ne pripadaju njihovom misaonom krugu”, kaže politički analitičar i dodae kako je to je najava povratka SDP-a u autoritarnu matricu koju je u toj stranci uveo Zoran Milanović.

Gjenero podsjeća kako se prije Milanovića činilo da je ljevica u Hrvatskoj po definiciji demokratska te kako je on pokazao da itekako može biti autoritarna. Gjenero smatra kako je Grbinova, odnosno Dončićeva matrica upravo nastavak matrice autoritarizma unutar SDP-a.

Na pitanje zašto se Hajdaš-Dončić nije kandidirao na unutartranačkim izborima ako je kreator politike, Gjenero odgovara da je našao figuru koju je stavio umjesto sebe te da time nije preuzeo nikakav politički rizik, već je odlučio Grbina iskoristiti kao maskotu.

Upitan, jel nekorektno od Bernardića da nakon što ga nije bilo dva mjeseca u Saboru, a istovremeno je primao plaću, jučer dođe na sjednicu i ospori odluku koju je donijelo članstvo, Grbin odgovara de se Bernardić izrazito gospodski ponašao u situaciji koju su mu napravili nakon izbora kad su svu krivicu svalili na njega. “Bernardić se povukao na dva mjeseca i ostavio je protivnicima da rade što ih je volja. Ni na koji način nije sudjelovao u unutarstranačkim izborima i nije pokušao opstruirati smjenu vodstva u stranci, a imao je pravo boriti se za svoj politički položaj i za svoju viziju vođenja stranke”, kaže politički analitičar.

Podsjetimo, Bernardić je Peđi Grbinu čestitao pobjedu dvosmislenom porukom: Novom vodstvu želim najmanje onoliko podrške koliko sam ja imao u svojem radu.

Dodaje i to da ako je Grbin smio opstruirati Bernardićev mandat, kako nema razloga da Bernardić šutke gleda kako Grbin vraća autoritarnu matricu u stranku. “Isto tako krajnje je bezobrazno što se Bernardiću šalje poruka da bi se trebao povući iz sabora i nekome od Grbinovih osloboditi parlamentarni mandat˝, zaključio je Davor Gjenero za Otvoreno.

You may also like

0 comments