Što se događa u Hrvatskoj udruzi poslodavaca?

Index
U udruzi hrvatskih poduzetnika kuha. Nakon slučaja otpremnine bivšeg zamjenika glavnog direktora Bernarda Jakelića novi kamen spoticanja je izvanredna skupština HUP-a sazvana za srijedu 27. svibnja.

“Izvanredna skupština sazvana za srijedu nije u skladu s propisima jer naš Statut kaže da se za izmjene Statuta HUP-a, a što je, prema pozivu koji smo dobili, i glavni cilj ove skupštine, ona mora sazvati barem 30 dana unaprijed te se o njoj moraju očitovati tijela HUP-a. To se međutim nije dogodilo: Skupština je sazvana tek 19. svibnja i o izmjenama Statuta tijela HUP-a se nisu izjasnila”, kaže za Index Ivan Ergović, član Savjeta HUP-a, bivši predsjednik te udruge i šef Nexe Grupe.

Smatra kako je glavni cilj na brzinu sazvane izvanredne skupštine zapravo pokušaj da se aktualnoj predsjednici Gordani Deranji osigura još jedan mandat na čelu HUP-a. Deranja je, poručuje Ergović, već i sada na poziciji predsjednice HUP-a protustatutarno, budući da joj je mandat istekao u studenom prošle godine. Stoga u nastojanju sadašnjih brzih izmjena Statuta vidi pokušaj da se postojeće stanje u HUP-u zacementira i aktualnom vodstvu osigura ostanak na čelu te udruge. “Umjesto da se bavimo mjerama kako pomoći gospodarstvu, mi se bavimo sami sobom. Na čelu HUP-a potrebni su mladi i poduzetni ljudi”, ističe Ergović, odbacujući tvrdnje da sebe ponovno vidi na čelu HUP-a.

No izvanredna skupština nije jedini problem oko kojeg se u HUP-u događa raskol. Dio članova s kojima smo razgovarali nezadovoljan je i nedavnim izbacivanjem iz članstva Petra Lovrića, odnosno njegove tvrtke Kadus, što je prošlo ispod radara. Lovrić je, što nam je i sam potvrdio, iz HUP-a isključen prije 15-ak dana, i to zato što su u HUP-u ocijenili da je svojim medijskim istupima nanio štetu udruzi. Upravo je Lovrić u javnosti nastupao s tvrdnjama da je Deranji istekao mandat na čelu HUP-a, a uhvatio se u koštac i s Davorom Majetićem, dugogodišnjim glavnim direktorom udruge poslodavaca, za kojeg je upozorio da sukladno odredbama Statuta ne može istodobno biti i jedna od ključnih osoba u HUP-u i član Nadzornog odbora HT-a. Majetić je nedavno, podsjetimo, istupio iz Nadzornog odbora HT-a, dok je HUP, kako doznajemo, tužio Lovrića i zatražio naknadu štete u iznosu od 15.000 kuna, a što nam je u razgovoru potvrdio i sam Lovrić.

“Tražit ću od Vijeća članica HUP-a da se očituje o tom potezu, a ako to ne učini, zatražit ću i sudsku zaštitu. Stojim iza svake izgovorene riječi”, kazao je Indexu Lovrić, koji je proteklih mjeseci zaradio status HUP-ovog zviždača.

I članovi HUP-a s kojima smo razgovarali, a koji su zasad odlučili ostati anonimni, šokirani su izbacivanjem Lovrića iz članstva HUP-a: u tome vide uvođenje verbalnog delikta u udrugu. Žale se i da je komunikacija vrha udruge s članstvom slaba te da nitko članstvo i ne pita što zapravo misli. Vodstvu HUP-a zamjeraju i prebliske odnose s politikom. “Znači, ako iznesem svoj stav o nekom pitanju, mogu me čak i izbaciti iz HUP-a”, zapanjeno nam je kazao jedan sugovornik iz tabora nezadovoljnika kada nam je komentirao izbacivanje Lovrića iz HUP-a.

“Nitko od nas ne želi istupiti iz HUP-a niti želi raspad udruge. Upravo, suprotno, želimo jaku udrugu poslodavaca u Hrvatskoj. No ne možemo pristati na to da se ljude i tvrtke izbacuje iz članstva zbog verbalnog delikta niti da se Statut mijenja preko noći kako bi se zadovoljili nečiji osobni interesi”, objasnio nam je drugi sugovornik iz redova HUP-ovih nezadovoljnika.

Naši sugovornici upozoravaju i da se HUP na tržištu poslodavačkih udruga suočava sa sve jačom konkurencijom. Kao primjer za to navode Glas poduzetnika, koji se u kratkom roku dobro pozicionirao na javnoj sceni. (Spomenimo ovdje da je Davor Huić, koji podržava Glas poduzetnika, prije tjedan dana objavio da napušta Hrvatsku udrugu poslodavaca.)

Okidač za iskazivanje nezadovoljstva bila je i otpremnina koju je HUP odobrio dugogodišnjem zamjeniku glavnog direktora Bernardu Jakeliću nakon što ga je dio zaposlenica optužio za spolno uznemiravanje. Jakelić je sve optužbe odbacio. No na kraju je iz HUP-a otišao sporazumno raskinuvši radni odnos. Tu počinje problem jer dio članova HUP-a doznaje da je Jakeliću odobrena otpremnina. Iznos otpremnine ni HUP ni Jakelić nisu otkrili, pravdajući se tajnošću ugovornih obvezi, no mediji su u više navrata pisali da se radi o ukupno 900.000 kuna, što je iznos koji će se isplatiti u šest rata. Prva rata u iznosu od 150.000 kuna, također prema medijskim napisima, navodno mu je već i isplaćena, nakon čega u HUP-u odlučuju napraviti zaokret i tužiti Jakelića kako ne bi isplatili ostatak.

Sugovornici iz redova nezadovoljnika u HUP-u s kojima smo razgovarali kažu da ne žele ulaziti u to je li Jakelić doista kriv za spolno uznemiravanje ili nije, no smatraju da mu otpremninu nije trebalo isplatiti. Jakelić je, s druge strane, u rijetkim medijskim istupima nakon odlaska iz HUP-a kazao da je sve što se o njemu govori laž.

Komentar smo zatražili i od vodstva HUP-a, iz kojeg su nam poručili da izvanrednu skupštinu sazivaju sukladno odredbama Statuta. “Nakon isteka drugog mandata Gordane Deranje, Izvršni i Nadzorni odbor HUP-a predložili su Vijeću članova, koje prema Statutu bira predsjednika Udruge, da Deranja, uslijed izvanrednih okolnosti, odradi još jedan mandat. Vijeće članova je na sjednici jednoglasno podržalo takav prijedlog koji će biti tema glasanja na izvanrednoj Skupštini idući tjedan. Ukoliko se izglasaju promjene Statuta, novi mandat treba biti verificiran i na Vijeću članova”, stoji u odgovoru HUP-a na naš upit.

Dodaje se kako su tijela HUP-a jednoglasno podržala prijedlog da Gordana Deranja odradi još jedan mandat te da se, zbog ograničenog trajanja mandata, Statut treba promijeniti i o tome glasati na izvanrednoj skupštini. Upozoravaju i na izvanredne okolnosti u kojima je istekao njen drugi mandat na čelu HUP-a: tada su to bile pripreme za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, potom trajanje njenog mandata kao potpredsjednice europskog poslodavačkog udruženja BusinessEurope, a sada su to parlamentarni izbori.

Kada je riječ o Majetiću, iz HUP-a podsjećaju da je podnio ostavku na mjesto u Nadzornom odboru HT-a. Što se slučaja Petra Lovrića tiče, smatraju da je teško narušio ugled HUP-a jer je u medijima, ističu u odgovoru na naš upit, “iznio laž kako je HUP odgovoran za smrt svoje radnice, lažno povezavši taj slučaj sa seksualnim zlostavljanjem, optužio za zataškavanje seksualnog zlostavljanja radnica HUP-a te iznio niz drugih neistina o HUP-u”. Potvrđuju i da su protiv njega podigli tužbu.

Što se tiče Jakelićevog slučaja, iz HUP-a su već u više navrata poručili da tu temu smatraju zaključenom. Kako god se dalje razvijala situacija u HUP-u, jasno je da među poslodavcima homogenosti kakva je postojala ranije više nema. U kojem pravcu će se razvijati odnosi u HUP-u vjerojatno će se znati nakon izvanredne skupštine, donosi Index.hr.

You may also like

0 comments