Što se događa u Đuri Đakoviću?

Poslovni dnevnik
Koliko će biti kompliciran daljnji proces privatizacije i restrukturiranja Đure Đakovića bit će jasno već prvog dana prosinca.

Za tada je prolongiran rok za predaju obvezujućih ponuda, koji je prvotno planiran za danas, a taj je zahtjev stigao od većine kandidata koji su proteklih tjedana analizirali poslovne knjige u slavonskobrodskoj grupaciji. Prijeloman za traženje dodatnog vremena presudan je, naravno, bio prošlotjedni neočekivan potez najvećeg dioničara u Đuri Nenada Bakića i prodaja svih dionica, ukupno 18,88%, češkoj tvrtki D.D. Acquisition.

Tvrtka je u vlasništvu osnivača jedne od najvećih čeških kompanija Czechoslovak Groupa (CSG) Jaroslava Strnada, odnosno njegove nove grupacije CE Industries, te Renea Matera i njegove Promet grupe, također jedne od vodećih čeških kompanija. Strnad je pritom jači udjeličar, drži 65% D.D. Acquisition-a, a Matera 35%. Takav odnos vlasništva ovaj partnerski dvojac već je imao u nekim tvrtkama iz svojih grupacija poput Tatra Trucksa.

Ovaj ulazak izgledan je preokret u cijelom postupku, jer osim Bakićevih ovaj dvojac kako se čuje, kupuje i Đurine dionice na burzi, te polako ide prema kontrolnom paketu. Time stječe ulogu nezaobilaznog igrača u ovom postupku u diktiranju njegovog daljnjeg tijeka. Iako iz redova države opet neslužbeno drže da se ništa bitno time ne mijenja i tvrde da postupak ide dalje kako je predviđeno, odnosno ponude će se prikupljati prema procesu usuglašenom s Bruxellesom. Špekulacije među malim dioničarima da će Česi ići na daljnje preuzimanje kupnjom dionica, a ne dokapitalizacijom, imaju malo opravdanosti, jer bi to značilo svjestan ulazak u gubitak.

Započeti postupak u Đuri Đakoviću predviđa, naime, “čišćenje” starih tereta i dokapitalizaciju u kojoj će uz državu sudjelovati i strateški partner. Država bi pritom unijela obveze za kredite za koje je početkom godine dala jamstva, dok bi partner unio svježi kapital. Tvrtka danas ima oko 650 milijuna kratkoročnih i dugoročnih obveza, te 450 milijuna prenesenih gubitaka iz ranijeg razdoblja.

Gubitke se prema planu koji teče planiralo najvećim dijelom riješiti smanjenjem temeljnog kapitala, za što će u svakom slučaju ruku morati dići Česi, budući da država sa svih svojih 28% nema dovoljno snage da sama provede takvu odluku. Preuzimanjem dionica od Bakića, uz mogući nastavak otkupa od drugih manjih dioničara ili suradnju s drugim značajnijim vlasnikom većeg paketa Ivanom Božidarom Ivanovićem (koji posjeduje 8,7%), Česi zapravo pokazuju da su ozbiljno zainteresirani i žele imati što jaču poziciju u procesu, i kao dioničar i kao konkurent za dokapitalizaciju.

Pitanje je što će se dogoditi ako netko od ostalih zainteresiranih koji sudjeluju u natjecanju dostavi bolju ponudu od Čeha. Jedan je od kandidata zasad je, inače, izašao van, no kako se čuje, to se dogodilo nešto prije Bakićevog povlačenja iz vlasničke strukture. Riječ je o slovenskoj Iskri, a zasad nema potvrde odustaju li ostala dva protukandidata DIV Tomislava Debeljaka i ENNA Pavla Vujnovca.

Ako je suditi prema zahtjevima za produljenje roka za predaju ponuda, koji su odaslani u petak, dan nakon objave o Bakićevom povlačenju, kao i angažmanu u dubinskom snimanju, čini se da će na stolu idući tjedan biti više ponuda. Ovaj trojac, Česi, DIV i ENNA, bio je izuzetno aktivan proteklih desetak dana u “češljanju” Đure, a posebice ENNA, čiji su predstavnici čak obilazili i “snimali” sve u tvorničkom krugu, od strojeva i objekata do vagona i željezničkih tračnica, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments