Home Energetika Što se događa s privatizacijom Petrokemije

Što se događa s privatizacijom Petrokemije

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Kutinska Petrokemija i dalje čeka nove vlasnike i restrukturiranje, a u međuvremenu slaže nove gubitke što je posljedica okolnosti u kojima posluje. Glavna skupština društva zakazana je za 15. listopad. Tema je dokapitalizacija, ali i dalje je neizvjesno hoće li do nje i doći, piše Marina Šunjerga u Večernjem listu. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]U nizu koraka koji su već napravljeni da bi došlo do injekcije 450 milijuna kuna svježeg kapitala u Kutinu, jedan od uvjeta za ulazak Ine i PPD-a u Petrokemiju je i pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Iako je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja predmet predan početkom srpnja, i dalje se dopunjava kompleksna dokumentacija, a prije prikupljanja svih papira nema ni odluke o tome je li dokapitalizacija dobila zeleno svjetlo. [/vc_column][/vc_row]

Čeka se i mišljenje sličnih agencija iz regije od kojih je zeleno svjetlo za sada dala jedino agencija iz Srbije. Svi  čekaju odluke agencija kako bi mogli krenuti u sanaciju kompanije jer svaka godina njezina poslovanja u sadašnjim uvjetima donosi 300-tinjak milijuna kuna novih dugova. U pola godine poslovanja odnosno do lipnja 2018. godine Petrokemija je poslovala s gubitkom od 177 milijuna kuna. Više od 70 posto tog gubitka posljedica je poskupljenja emisijskih jedinica ugljikova dioksida i plina.  Istovremeno su ostvareni i lošiji rezultati prodaje.

Preostalo je malo vremena, piše Večernji list, jer rok koji je konzorcij za dokapitalizaciju dao Vladi, već je istekao. Naime, model dokapitalizacije dogovoren je još krajem svibnja, kad je Vlada donijela odluku da će otkupiti 450 milijuna kuna Petrokemijinih kredita. Kada se u izračun uključe i kamate, kutinska industrija ima oko 600 milijuna kuna manje obveze. Ina i PPD već su pristali uložiti po 150 milijuna kuna novog kapitala, a ulagati bi trebali i obvezni mirovinski fondovi. Uz novi kapital i vlasnike Petrokemija bi funkcionirala u olakšanim uvjetima, a u kompaniji se nadaju i da bi dobili bolju cijenu plina koji je najvažniji energent za proizvodnju.

Provedba dokapitalizacije se očekuje 15. listopada, ali još se ne zna hoće li do nje doći.  Agencija za zašttu tržišnog natjecanajjoš uvijek dopunjava kompleksnu dokumentaciju.

Related Posts