Što se događa s blokadom računa gradske plinare

Priopćenje PPD-a

Povodom novonastale situacije oko Gradske plinare Zagreb – Opskrba oglasilo se Prvo plinarsko društvo. Njihovo pliopćenje, koje potpisuje voditeljica korporativnih komunikacija Dorotea Lazanin Jelenc ENNA grupe donosimo u cijelosti:

“Jučer, 23. 5. 2022. PPD je radi namirenja dospjelog duga GPZO-a predao FINI na naplatu instrumente osiguranja plaćanja.

Naime, dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23.5.2022. bio je veći od 95 mil kn dok je ukupna izloženost premašila 130 mil kn.

Ističemo kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste.

Proteklih 5 mjeseci PPD je u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplatu. Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao
Sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane.

Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost dok je s druge strane Zagrebački Holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore.

Gradonačelnik Tomašević danas je izjavio kako je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om, a činjenica je da GPZO punih 5 mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPDom čak I pod cijenu blokade.

Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim.

PPD ne može I neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a I to je nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u.

PPD ima obvezu postupati upravo o jedino u skladu s potpisanim Ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje.

PPD ne prihvaća politizaciju ove situacije i ne prihvaća izrečene neistine o nekorektnom ponašanju i štetnim ugovorima. Radi se o ugovornom odnosu dviju tvrtki i kontinuiranom nepoštivanju ugovora”, stoji u prioćenju PPD-a, članice ENNA grupe.

You may also like