Zagrebački vojni mimohod i proslava dvadesetogodišnjice Oluje zabilježeni su i u stranim medijima: austrijski Der Standard o mimohodu je objavio članak pod naslovom ‘Hrvatska: ‘Ne mora se biti desno da bi se bilo patriot”, a njemački Spiegel Online piše da ‘Hrvatska slavi pobjedu nad Srbima vojnom paradom’

‘Vojna parada u srcu Zagreba u povodu državnog praznika pokazala se kao neka vrsta narodne fešte’, piše austrijski Der Standard. Dopisnica Der Standarda citira i Zagrepčanina Damira koji kaže da je ‘politička desnica uvijek monopolizirala proslavu u Kninu, a da je mimohod pokazao da se ne mora biti desno da bi se bilo domoljub’.

Napominje se i da je Oluja bila početak reintegracije hrvatskog teritorija ‘koja je dovršena mirnim putem dvije godine kasnije’, ali i da je značila spas za Bosnu i Hercegovinu, posebno njezin zapadni dio, jer je okončala opsadu Bihaća.

Njemački Spiegel Online prenosi vijest DPA u kojoj prva rečenica glasi: ‘Hrvatska slavi 20. godišnjicu svoje pobjede nad srpskom manjinom.’ Ističe se da je ‘u Hrvatskoj 1991. započeo građanski rat, u kojemu se srpska manjina, podržana vojno i financijski od Beograda, odvojila’ te da je to ‘bila reakcija na odcjepljenje Hrvatske od Jugoslavije’. ‘Krajina je zauzimala trećinu teritorija Hrvatske, sve dok je 4. i 5. kolovoza 1995. nije pobijedila hrvatska vojska u akciji Oluja.’, prenosi Tportal.

Related Posts