Što je zaustavilo najveći IPO u kineskoj povijesti?

Analiza DW-a
Rekordni izlazak na burzu Alibabine tvrtke-kćeri Ant Group planiran za danas (5. 11.) je propao. Očito je vlastodršcima u Kini Ant Group postao prevelik.

To je trebao biti najveći izlazak na burzu svih vremena. Burzovna vrijednost tvrtke Ant Group bi s 320 milijardi američkih dolara bila veća od bruto domaćeg proizvoda Egipta, Čilea ili Finske. No početkom tjedna su osnivač Alibabe i veliki dioničar Ant Groupa Jack Ma i ostali vodeći menadžeri bili pozvani u kinesku agenciju za nadzor burze gdje su dobili jasnu poruku: Tako ne može! Također su bili i na razgovoru u agenciji za nadzor banaka, kineskoj središnjoj banci te u uredu za devizno poslovanje.

Službeno je priopćeno da su se pravila za tvrtke iz financijske branše u međuvremenu „signifikantno” promijenila, no to samo na prvi pogled zvuči uvjerljivo. Činjenica je da su time kineske vlasti zaustavile najvažniji ovogodišnji izlazak jedne kineske tvrtke na burze u Šangaju i Hong Kongu.

Financijski stručnjaci pretpostavljaju da se iza tog poteza kriju drugi razlozi. Sean Darby, glavni ekonomist hongkonške podružnice američke investicijske banke Jefferies, vidi iza toga državni i partijski vrh u Pekingu: „To se već i ranije događalo kada su poduzeća po mišljenju vlasti postala prevelika u odnosu na državu.” Na to upućuje i uloga potpredsjednika kineske vlade Liua Hea u pooštrenju propisa. Upravo je taj gospodarski savjetnik i osoba od povjerenja predsjednika države Xia Jinpinga, prema pisanju medija, prošlog vikenda utvrdio nova pravila.

Istog je mišljenja i kineski novinar Li Guangdou. „Jack Ma se preračunao. Očito mu imperij Alibaba više nije dovoljan. On želi konkurirati s državnim financijskim poslovanjem i uzimati poslove državnim bankama”, napisao je Li na svojoj internetskoj stranici. „Jack Ma bi dao kredit nekom strancu bez da ga je ikada osobno sreo. U zamjenu za to Ma želi privatnost za svoje klijente, svoju bazu podataka”, ističe Li.

I stvarno: Jack Ma je prije samo nekoliko tjedana na jednoj konferenciji oštro kritizirao kineske nadzorne agencije: „Dobra inovacija se ne boji reguliranja, ali se boji zastarjelih propisa.” A potom je naglasio da budućnost ne smije biti regulirana „zastarjelim metodama”. I još je dodao: „Financijsko poslovanje u Kini nema sustavno uvjetovane rizike, jer uopće nema sustav.” Kineske banke su samo zalagaonice koje za svaki cent zahtijevaju stvarne vrijednosti kao jamstvo, rugao se kineski milijarder.

Nije čudo da te izjave nisu naišle na oduševljenje državnog i partijskog vrha. Kao ni činjenica da bi Ant Group sa znatno više od 300 milijardi američkih dolara imao veću burzovnu vrijednost od bilo koje kineske banke.

U svakom slučaju, Ant Group se ubuduće mora pridržavati drugačijih pravila kod odobravanja kredita i sam financirati 30 posto pozajmica koje daje zajedno s bankama. Do sada je to, prema informacijama kineskog gospodarskog magazina Caixin, bilo samo dva posto. List također piše da je kreditno poslovanje Ant Groupa u prvoj polovici ove godine s udjelom od 39,4 posto bilo veće nego kod platforme za plaćanja Alipay, koja je kreditnim poslovanjem ostvarila 35,9 posto, piše DW.

You may also like

0 comments