Što je to Macron zapravo rekao?

The Ecconomist
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u intervjuu za The Economist, pomalo dramatično, da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora. Macron kaže da se zemlje članice EU ne mogu više osloniti na SAD, odnosno da se na Sjedinjene Države više ne može računati u slučaju potrebe za obranom zemalja članica NATO saveza.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora”, rekao je. Francuski predsjednik smatra da bi Europa trebala početi razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili te da bi joj to trebala biti buduća strategija. Ako to ne učini, dodaje, Europa neće više kontrolirati svoju sudbinu.

Između SAD-a i saveznika NATO-a više ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka, tvrdi. Kao primjer je uzeo Tursku, koja je članica NATO saveza, a koja vrši nekoordiniranu agresivnu akciju u području gdje se ugrožavaju interesi Europe. Do sada, Amerika i Europa su dijelile zajedničke interese, a Macron je priznao da je neumorno pokušavao održavati dobre odnose s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Međutim, Amerika sada po prvi puta ima predsjednika koji ne dijeli viziju i ideju o europskom projektu. Macron za Trumpa kaže da na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt. “Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrstu geopolitičkog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivnost. Francuska na to neće pristati”, poručio je Macron.

Čak i ako Trump ne pobijedi na sljedećim izborima, Macron tvrdi da je njegova dosadašnja politika povijesno razdvojila Ameriku i Europu, dugogodišnje saveznike. Ovakvo razdvajanje događa se u trenutku u kojem je Europa suočena s naglim porastom Kine te jačanjem autoritativnosti u Rusiji i Turskoj. Povrh svega, Europa je dodatno oslabljena zbog Brexita i drugih unutarnjih nestabilnosti. Takva toksična mješavina problema, smatra Macron, ne bi mogla biti zamisliva prije pet godina.

ŠTO JE S ČLANKOM 5?
U intervjuu za The Economist, Macron je iz Elizejske palače pozvao Europu na ponovno buđenje. “Ako se ne probudimo, postoji velika opasnost da ćemo nakon nekoliko godina nestati geopolitički, što znači da više nećemo upravljati našom sudbinom. Duboko sam uvjeren u to”, kazao je Macron.

Priupitan u efektivnost NATO-vog članka 5, odnosno članka u kojem se opisuje kako bi u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale članice trebale uskočiti u pomoć, Macron je jednostavno odgovorio: “Ne znam. Ali što će članak 5 značiti sutra?” Analitičari upravo taj članak smatraju glavnim sredstvom za odvraćanje napada na članice NATO saveza, stoji u intervjuu

You may also like

0 comments