Što je sadržavao plan Sedam dana do Rajne?

Po završetku Hladnog rata Vlada Poljske objavila je tajne dokumente SSSR-a, u kojima je bio iznesen plan eventualnog rata između NATO-a i zemalja Varšavskog pakta, poznat pod nazivom “Sedam dana do Rajne”, piše The National Interest.

Kako se navodi u tekstu objavljenom u listu The National Interest, prema tom su planu sovjetske nuklearne snage trebale uništiti Hamburg, Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Stuttgart, München i glavni grad Zapadne Njemačke Bonn, kao i da likvidirati sjedište NATO-a u Bruxellesu i belgijsku luku Antwerpen kako bi osujetili slanje potpore iz Velike Britanije i Sjeverne Amerike. U planu “Sedam dana do Rajne” predviđeno je pretvaranje Poljske u radioaktivnu zonu, što bi Sovjetski Savez odvojilo od njegovih trupa u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj i Mađarskoj. One bi zajedno s vojskama Istočne Njemačke, Čehoslovačke i Mađarske bile dovoljne za ofenzivu.

Autor teksta navodi da plan “Sedam dana do Rajne” izuzetno jasno ukazuje na dvije okolnosti. U slučaju iznenadnog napada kopnene trupe bile bi najvažnije oružane snage u stanju uništiti NATO zajedno s njegovim zrakoplovnim bazama i vojno-pomorskim objektima. Pored toga, Savez bi izvjesno izgubilo rat, s obzirom na to da je njegova doktrina tada predviđala postepeni prelazak na nuklearno oružje dok ga je Sovjetski Savez planirao upotrijebiti već prvog dana, prenosi portal RT na ruskom.

 

You may also like