Što je presudilo sada već bivšem CEO-u BP-a

Iznenadni odlazak

Izvršni direktor Bernard Looney podnio je ostavku s trenutačnim učinkom zbog izjava glede potpunog prijelaza na niskougljičnu energiju. Kako je priopćila tvrtka u utorak putem e-pošte, privremeno će ga zamijeniti glavni financijski direktor Murray Auchincloss.

Looney je obavijestio tvrtku da sada prihvaća da nije bio potpuno transparentan u svojim ranijim izjavama, stoji u priopćenju. Tvrtka ima jake vrijednosti, a uprava očekuje da se svi u tvrtki ponašaju u skladu s tim vrijednostima.

Dionice BP-a na burzama nakon ove vijesti, koju je objavio FT, porasle su blizu 3 posto.

Od preuzimanja najviše pozicije prije više od tri godine, Looney je bio najveći zagovornik bržeg prijelaza velikih proizvođača fosilne energije na niskougljičnu energiju, čak i nakon povlačenja nekih od najambicioznijih ciljeva za smanjenje emisija ranije ove godine.

BP i dalje ima jedan od najagresivnijih planova za smanjenje proizvodnje nafte i širenje u punjenje električnih automobila i obnovljivu energiju.

Vijest dolazi mjesec dana nakon što je ta londonska tvrtka povećala dividendu za 10% i izjavila da će otkupiti još 1,5 milijardi dolara dionica. Unatoč tim naporima da privuče investitore, dionice BP-a su zaostajale za konkurencijom otkako je Looney postao izvršni direktor.

You may also like