Home Ekonomija Što je prepreka spajanju Londona i Frankfurta

Što je prepreka spajanju Londona i Frankfurta

by Energypress.net

EU je rezervirana oko najavljenog spajanja Londonske i Njemačke burze vrijednog 12 milijardi dolara. U pismu Europske komisije upućenom objema tvrtkama EU ističe da bi spajanje moglo eliminirati konkurenciju u segmentu prijeboja i namire, prenosi Bloomberg. Upravo je pojednostavljenje kliringa jedan od ključnih motiva koje su dvije burze pronašle za međusobno udruživanje. No, odlukom EU-a da ga promatra kao posebni segment tržišta, postaje izvjesno i da kliring time ujedno postaje najvećom preprekom transakciji. Za očekivati je da će za zeleno svjetlo Europska komisija visoko postaviti letvicu po pitanju zaštite tržišnog natjecanja.

Objedinjavanje prijeboja i namire spajanjem Londonske i Njemačke burze pojednostavilo bi trgovanje izvedenicama i učinilo ga efikasnijim, ali i potencijalno omogućilo novoj tvrtki snažnu kontrolu nad cijenama. Premda Londonska burza prodaje francusku diviziju kliringa Euronextu, to neće u potpunosti adresirati prigovore regulatora, smatraju upućeni. Prošlog mjeseca iz dviju burzi priopćeno je da su primjedbe EK manje od podugačke liste potencijalnih problema koje su već ranije sami identificirali.

Prema Bloombergu, najnovija prepreka povećava šanse da spajanje propadne budući da su mu analitičari još u listopadu davali tek 40 posto šanse. Inače, regulatori su još 2012. blokirali spajanje Njemačke burze i NYSE Euronexta smatrajući da bi ono rezultiralo gotovo monopolskom pozicijom u trgovini izvedenicama te konkurenciji zatvorilo vrata tržišta kliringa. Primjedbe predstavljaju popis razloga zbog kojih se spajanje može zaustaviti, a pred burzama su sada ustupci koji uključuju odluke o prodaji dijelova imovine i obvezivanje na određene poslovne prakse.

Related Posts