Što ekonomisti kažu o novom mandataru

Tihomir Orešković povratnik je iz Kanade, a dolazak u Hrvatsku vezan je uz poslovnu karijeru, odnosno rad u farmeacutskoj kompaniji Tevi, vlasnici Plive. Još prije izbora spominjao se kao mogući HDZ-ov ministar financija, a često se govori i o njegovoj povezanosti sa starijim članovima HDZ-a. Što o njemu kažu Nikica Valentić, Damir Novotny, Marin Sopta, Ante Babić i Dražen Lalić.

Bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić kaže da je Tihomira Oreškovića, novog mandatara, upoznao prije nekoliko godina, dolaskom u Hrvatsku, i da smatra da netko tko je dobro upravljao financijama može dobro voditi i veći sustav, posebno državne financije koje su u problemu, piše Večernji list.

I njegovi neki bivši suradnici misle da će svoju ulogu dobrog menadžera lako prenijeti i na državu. Smatraju i da zna u što ulazi, da je upoznat s političkim djelovanjem u zemlji i da takvo što smatra izazovom te da nije naivan, kako mnogi misle, zbog prihvaćanja nove uloge u političkim zavrzlamama koje su posebno došle na vidjelo u posljednje vrijeme. Marin Sopta, znanstvenik i stručnjak za hrvatsko iseljeništvo, inače isto povratnik iz Kanade, kaže da je imenovanje Oreškovića dobro zbog poslovnog iskustva, ali i zato što je riječ o povratniku, što je dobra poruka za povratak druge ili treće generacije naših iseljenika i poruka da za Hrvatsku ima budućnosti. Ipak upozorava kako je politička kultura u Kanadi drukčija nego ovdje, što bi mogla biti prepreka rada budućeg premijera.

“Bez obzira na političko neiskustvo ne može se unaprijed govoriti kako će se snaći, nego mu treba dati šansu”, kaže Sopta i dodaje kako je prednost ta što povratnici nisu opterećeni hrvatskom prošlošću.

“Orešković je odličan menadžer s međunarodnim iskustvom. Međutim, to u ovoj političkoj konstelaciji neće biti dovoljno. Jedan čovjek, ma koliko dobar, neće imati dovoljno političke podrške da provede nužne reforme. U drugim zemljama takva su se rješenja također pokazala neučinkovita. Trebao je jedan od njih dvojice, Karamarko ili Petrov, preuzeti odgovornost”, rekao je makroekonomist Damir Novotny za Večernji list.

“Moje je iskustvo da premijer i ministar moraju biti političari, a oko njih stručni ljudi. Tehnomenadžer može biti rješenje jedino u situaciji u kakvoj je to postao Mario Monti, kad u kratko vrijeme treba provesti reforme, a mi uopće ne znamo kakva je platforma reformi”, smatra makroekonomist Ante Babić.

You may also like

0 comments