Što dalje s Naserom Orićem?

Državno tužiteljstvo još nije odlučilo hoće li tražiti pritvor za Nasera Orića nakon što on bude izručen Bosni i Hercegovini. Komemoracija u Potočarima 11. srpnja više nije upitna.

Ratni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici Naser Orić neće biti oslobođen odgovornosti kad bude izručen BiH niti će, kako su to prenijeli pojedini mediji, biti „pušten na slobodu“ bez provođenja adekvatnog pravosudnog postupka. Član Orićevog odvjetničkog tima Lejla Čović kaže da Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Nasera Orića za isti događaj zbog kojeg ga traži i Srbija. „Procedura sada ovisi od Tužiteljstva BiH. Na Tužiteljstvu je da odredi na koji će način u BiH biti vođena istraga protiv Nasera Orića. Državno tužiteljstvo, odmah po dolasku Nasera Orića u BiH, može odlučiti da izda nalog za njegovo privođenje i određivanje pritvora, ili može nastaviti istragu i bez tih mjera“, kaže Lejla Čović za Deutsche Welle. Ona podsjeća da je Naser Orić i ranije bio dostupan pravosuđu BiH i da se redovno odazivao na pozive nadležnih organa. „U vezi s tom istragom, Orić je prvi put saslušan krajem 2008. godine pred bijeljinskim tužiteljstvom. Na zahtjev branitelja, Sud BiH je, zbog složenosti predmeta, 2009. godine odlučio da slučaj preuzme Tužiteljstvo BiH. Postupajući tužitelj do sada nije predlagao mjere zabrane niti pritvor, jer je Naser Orić uvijek bio dostupan nadležnim organima, odnosno, odazivao se pozivima za saslušanje u svojstvu osumnjičenog. Sada ćemo vidjeti kakva će biti odluka Državnog tužiteljstva nakon izručenja Orića BiH“, rekla je Lejla Čović.

U Tužiteljstvu BiH još ne žele govoriti o konkretnim mjerama koje bi mogle biti poduzete u ovom slučaju. „Nakon što Naser Orić bude izručen, mi ćemo odlučiti o daljnjim aktivnostima“, rekao je za Deutsche Welle glasnogovornik Državnog tužiteljstva Boris Grubešić. Švicarski organi nisu priopćili detalje oko izručenja „zbog sigurnosti i privatnosti“ Nasera Orića. Istodobno neki političari kritiziraju odluku Švicarske da Nasera Orića izruči BiH. Premijer Srbije Aleksandar Vučić vjeruje da je ekstradicija Nasera Orića BiH „politički motivirana“ i „sve samo ne pravična“. Poručio je da će Srbija „izvući lekcije iz ove pouke“. „A ta lekcija za nas znači sljedeće: da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde, nego politike i da ta politika od vas mora napraviti pobjednika“, rekao je Vučić, dodajući da još ne zna hoće li 11. srpnja prisustvovati komemoraciji u Potočarima. No pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali isključuju mogućnost da je odluka švicarskog pravosuđa politički motivirana. „Ovo je bila vrlo jednostavna procedura. Imate dva zahtjeva za ekstradiciju, a prednost se daje onom čiji se državljanin potražuje. U ovom slučaju, imali smo zahtjeve Srbije i BiH. Naser Orić je državljanin BiH i pristao je na izručenje državi BiH. To je ta ‘skraćena procedura’, i on se isporučuje BiH bez ulaženja u glavni predmet spora “, kaže odvjetnica Lejla Čović.

„Švicarska je pokazala da je zaista neutralna zemlja i da ima pravni sustav koji funkcionira po pravu i pravdi“, rekao je za Deutsche Welle predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima na području Srebrenice Ćamil Duraković. „Očekivali smo ovakav ishod nakon što je BiH zatražila izručenje Nasera Orića. Pravična odluka švicarskih organa opušta situaciju oko obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Sada je važno da se ponovo usredotočimo na organiziranje dženaze (pogrebna molitva op.u.) i komemoracije u Potočarima 11. srpnja. Nastavljamo s aktivnostima kako ne bismo doveli u pitanje komemoraciju i ukop žrtava genocida u Potočarima“, kaže Duraković. Naseru Oriću je i pred Haaškim tribunalom (Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije) suđeno za ratne zločine nad Srbima na području istočne Bosne. Apelacijsko vijeće je zaključilo kako „nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u razdoblju od rujna 1992. do ožujka 1993. godine“, ali je Orić 3. srpnja 2008. godine pravomoćnom presudom oslobođen svih optužbi. „Dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu“, zaključilo je tada Prizivno vijeće Haaškog tribunala. (DW.de)

You may also like