Home Ekonomija Što češći izbori, to bolje za građane

Što češći izbori, to bolje za građane

by Ivan Brodić

Aktualni ekonomski trenutak danas su obilježili priopćenje Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna te prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima. Za komentar smo upitali ekonomskog analitičara Dragu Jakovčevića.

“Glede poteza sa kreditima uistinu je riječ o zaštiti građana, dobro je da banke snose taj teret jer su zarađivale cijelo vrijeme. One neće biti odmah na gubitku, to će im se amortizirati kroz deset godina. Ako su mogli zarađivati, mogu biti i na gubitku. Nikakvih šokova za nacionalnu ekonomiju neće biti. To je dobro rješenje. Još bi bolje bilo da ukinemo valutnu klauzulu jer ona je strano tijelo koje može eskalirati probleme zbog valutnih tržišta. To je naprosto tako“, rekao je Jakovčević.

“Bilo bi dobro da su izbori svake godine pa bismo imali svake godine ovakva rješenja, možda bismo onda postali i socijalna država. Što češći izbori, to bolje za građane“, poentira Jakovčević.

“Nisam suglasan s Institutom za javne financije, zato što je Hrvatska uskladila postupak izvještavanja i donošenja proračuna sa EU, to su standardi, a danas se može doći do nekih stavaka. Moglo bi biti i bolje, ali mislim da sve to dobro funkcionira. A možda bi IJF mogao prestati biti na proračunu, jer kritiziraju, a nisu na tržištu“, zaključuje Jakovčević.

Related Posts