Što će odlučiti laburisti o Brexitu

Jedan od dva scenarija
Britanski laburisti u ponedjeljak će odabrati jednu od dvije moguće politike o brexitu: založiti se za ostanak u Europskoj uniji na drugom referendumu ili odgoditi odluku za razdoblje nakon općih izbora, kazali su izvori u toj stranci.

Neočekivana odluka da se pred članove stranke postavi taj izbor naglašava unutarnje podjele u stranci zbog brexita. Veći dio članstva, među njima i neki od viših stranačkih savjetnika, daju prednost kampanji za ostanak u EU dok drugi, među kojima i vođa stranke Jeremy Corbyn, želi odgodu te odluke svjesni da bi prva opcija mogla otuđiti pobornike izlaska iz unije u Laburističkoj stranci.

Dvije su politike rezultat administrativnog procesa koji uzima u obzir stajališta članova na stranačkoj godišnjoj konferenciji u Brightonu. Očekivalo se da će taj proces rezultirati jednim prijedlogom koji će biti podnijet na izjašnjavanje stranci u ponedjeljak, no kako nije bilo konsenzusa pred članstvom će se naći oba prijedloga.

Moguće je i da će oba prijedloga dobiti potporu što bi povećalo neizvjesnost u pogledu stranačke pozicije o brexitu koja je za mnoge birače zbunjujuća. Najnovija anketa pokazuje da više od polovice laburističkih birača smatra da je vrijeme Corbyn odstupi. Anketa YouGov pokazala je da 54 posto anketiranih želi da Corbyn odstupi dok njegov ostanak podržava 29 posto birača odanih toj stranci.

You may also like

0 comments