Što će energetici donijeti novi trgovinski pregovori

U očekivanju daljnjih pregovora oko carina i trgovine, vezano uz koje američki predsjednik ne očekuje neke velike promjene, koji se trebaju održati sutra i prekosutra, valja zamijetiti kako su se carinske mjere i protumjere već odavno prelile i na energetiku.
Za Kinu, kao najvećeg uvoznika i potrošača energenata to je vrlo osjetljivo pitanje, jer niti jedno gospodarstvo na svijetu ne može izdržati dugotrajnu krizu u opskrbi energentima.

Piše: Ivan Brodić

Ipak, prije petnaestak je dana Kina obustavila uvoz američke nafte (ugovor je trebao iznositi 300 tisuća barela mjesečno), za pretpostaviti je kako se radi o političkoj odluci, što signalizira kako Trumpovo odsustvo pozitivnih očekivanja i nije toliko nemoguće.

Istodobno, burza u petrojuanima bilježi konstantni rast (iako je to zanemarivo, samo 1 posto trgovine naftom se odvija izvan dolarskih transakcija), te se čini kako će Kina nadomjestiti američku naftu iranskom, odakle se, pod prijetnjom sankcijama, zapadne kompanije na veliko povlače. Posljednji je primjer francuskog Totala koji se povukao iz velikog iranskog plinskog konzorcija.

Puštanjem u optjecaj nafte u juanu Kina će povećati transakcije u nacionalnoj valuti, ali bi mogla i druge zemlje okrenuti juanu, poput zemalja Afrike ili Irana. Također, uslijed manipulacije cijenom nafte, dogovora članica OPEC-a o zamrzavanju proizvodnje, Saudijska Arabija je smanjila izvoz u SAD, a povećala u Kinu.

Sigurna kako će preživjeti odsustvo američkih energenata, Kina najavljuje uvođenje carina na američki ukapljeni plin, istodobno se okrećući onom ruskom. Tako je zabilježeno pojačano trgovanje ruskog Novateka u Kini. Također, Kina bi se mogla okrenuti i katarskom LNG-u..

U nedostatku sustava LNG-a u Europi, ove carine u najvećem uvozniku na svijetu, mogle bi značiti ozbiljan udarac američkoj industriji iz nekonvencionalnih izvora energije. Jer Kina je prošle godine bila drugi po veličini uvoznik američkog plina odmah iza Japana, a već fa je ove i sljedeće godine trebala prestići.

Zaključimo, sva nastojanja drugih zemalja za detroniziranjem dolara iz energetskih transakcija, još će dugo biti nerealna, međutim Kina je veliko tržište i tvrd pregovarač, te bi Trumpovo nerazumijevanje globalne trgovine moglo štetiti u prvom redu zacrtanim profitima američke industrije.

Pentagon sumnja kako Kina obučava svoju vojsku za izvođenje napada po SAD-u i saveznicima, navedeno je, između ostalog, u izvješću američkog Ministarstva obrane o stanju kineskih oružanih snaga.

„U posljednje tri godine Oružane snage Kine brzo su proširile zonu pokrivanja morskih vojnih operacija, stvaraju iskustvo u takvim operacijama u strateški važnim morskim zonama i, vjerojatno, obučavaju vojsku za napade protiv SAD-a i saveznika“, navedeno je u izvješću Pentagona.

You may also like

0 comments