Stjepan Mesić: Usprkos sankcijama, moramo na rusko tržište

Zagreb – Na Gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji u Moskvi, koja će se održati u utorak 17. veljače, sudjelovat će 200-tinjak ruskih i 100 hrvatskih tvrtki, koji su danas otputovali u Rusiju.

Hrvatsko izaslanstvo predvode ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Luka Burilović, a rusko izaslanstvo zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov, predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik Moskovske asocijacije poduzetnika Andrej Jevgenjevič Podjenok.

Rusko tržište od iznimnog je značaja za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz Hrvatske gosodarske komore. Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara. Bivši predsjednik Stjepan Mesić komentirao je kako Hrvatska mora biti prisutna na ruskom tržištu bez obzira na sankcije. “Nastavljamo poslove u onom dijelu koji nije pod sankcijama. Ne smijemo napustiti tržište”, rekao je Mesić.

Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju. Ministar Vrdoljak je istaknuo kako se sve europske tvrtke trude, unatoč trenutačnim poteškoćama, nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti. “Ne možemo čekati da sankcije prođu i onda očekivati da ćemo samo nastaviti gdje smo stali prije sankcija. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto. Zato Forum ima dva cilja – sačuvati gospodarsku suradnju, ali i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti”, tvrdi Vrdoljak.

HGK, kao odgovor na pojačani interes hrvatskih tvrtki za jačanje poslovne suradnje s ruskim partnerima, pruža potporu svojim članicama kroz rad predstavništva u Moskvi i kroz rad Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom federacijom koji djeluje pri HGK.

You may also like