Stjepan Mesić u stvaranju poslovne Jugoslavije

“Mi živimo u jednoj regiji i od te činjenice niti trebamo niti možemo bježati. Naše privrede su male i slabe i mi velikom svijetu samo zajedno možemo ponuditi nešto što ga može zanimati, a da uz to mi zaradimo”, rekao je između ostalog Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, na otvaranju Sarajevo Business Foruma.

“Vjerujem da je moto ovogodišnje konferencije postavljen u duhu onoga čemu mi kao regija trebamo težiti. To je kontroverzna tema i o njoj treba govoriti. Mnogi će napadati tezu o jednoj regiji i jednoj ekonomiji”, istaknuo je Mesić.

On je postavio pitanje šta je prepreka takvom razvoju, a zatim odgovorio: “Primat politike nad ekonomijom. Treba okrenuti ploču i u vremenu političe krize treba se koncentrirati s ciljem podizanja regije na višu ekonomsku razinu”, rekao je Mesić i nastavio: “Sigurno se pitate kako obrnuti ploču i kako podići tezu na višu ekonomsku razinu. Najlakše će se postići zajedništvom susjeda u onom dijelu regije u kojem se mogu ostvariti poslovni uspjesi, a o tome govori Sarajevo Business Forum.”

Mesić je naglasio da treba prekinuti s famom, koja je bila prisutna po osamostaljenju Hrvatske, a koja je prisutna u drugim zemljama regije. “Njen moto je bio da ne treba poslovati ni s kim osim s razvijenim zemljama Zapada. To je loša i neostvariva razvojna strategija. Treba pustiti ljude da rade u zakonima tržišta i da iznalaze poslovne interese”, rekao je bivši predsjednik Hrvatske. (N1televizija)