Stjepan Gjurković: TTIP je u interesu zemalja regije

Zagreb – Predsjednik saborskog Odbora za financije i proračun Srđan Gjurković izjavio je u ponedjeljak da je u Hrvatskoj potrebna stručna rasprava o svim kvalitetama i nedostatcima Transatlanskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP) između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država te da je našoj zemlji u interesu poduprijeti taj sporazum jer bi se njime omogućio plasman hrvatskih proizvoda na američko tržište.

Pregovori o TTIP između EU i SAD počeli su 2013. i do sada ih je, po Gjurkovićevim riječima, održano osam, a očekuje se da bi mogli završiti ove godine te bi taj sporazum mogao zaživjeti sljedeće godine. “Interes Hrvatske je da se provede taj sporazum i Hrvatska podržava taj sporazum o kojemu do sada u javnosti nije bilo dovoljno informacija pa današnjim skupom otvaramo raspravu u našoj zemlji o toj temi koja je od iznimne važnosti za Hrvatsku, EU i SAD”, rekao je Gjurković na današnjoj panel-diskusiji koja je pod nazivom “Transatlanski sporazum o trgovini i investicijama (TTIP) i njegov utjecaj na Hrvatsku” održana na splitskome Građevinskom fakultetu.

Po njegovim riječima, hrvatski nacionalni interes jest poduprijeti sporazum jer se njime omogućuje plasman hrvatskih prehrambenih proizvoda i prerađevina na američko tržište.

Postoji velika volja da ojača gospodarska suradnja između europskoga i američkog tržišta uklanjanjem zapreka, posebice carinskih, a to bi pogodovalo i Hrvatskoj. U sklopu tog sporazuma raspravlja se i o mogućnosti ukidanja svih viza za ulazak u SAD, a to bi također bilo povoljno za Hrvatsku, rekao je Gjurković. Po njegovu tumačenju, sporazum bi osigurao razvoj EU i SAD na osnovama poduzetništva, a ne zaduživanja i deficita. “Hrvatska zaživljavanjem sporazuma može imati puno više dobiti nego rizika”, istaknuo je Gjurković

You may also like