Stižu reakcije na prekid pregovora Trumpa i Kima

Analiza 
Žaljenje i nade u nastavak dijaloga, do ocjene da obje strane trebaju biti fleksibilne, prve su reakcije svjetskih i regionalnih čelnika na prekid razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Vijetnamu, a analitičari ocjenjuju da to nije nužno loše.

Trump i Kim nisu postigli sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Vijetnamu nakon čega je Trump u četvrtak objasnio da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, ali ne onih koje je Washington tražio, a za uzvrat je htio ukidanje sankcija u cijelosti, što Sjedinjene Države nisu mogle prihvatiti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je poručio da dvije zemlje mogu održati još mnogo sastanaka. “Nismo odredili datum. Mislim da će to potrajati, svaka strana treba se malo pregrupirati”, rekao je Pompeo novinarima na letu iz Vijetnama na Filipine. Rekao je da su njegova očekivanja velika da će timovi ubrzo početi ponovno raditi zajedno.

Trump i Kim imali su za četvrtak planiran niz razgovora u hotelu Metropole koji su trebali završiti “zajedničkom svečanosti potpisivanja sporazuma” koja je već imali radni naziv Hanoijska deklaracija, a Bijela kuća koja nije objavila što se točno trebalo potpisati. Otkazan je i zajednički ručak.

Južna Koreja

Ured južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina izrazio je nezadovoljstvo zbog neuspjeha pregovora na dugo najavljivanom summitu u Hanoiju od kojeg su se očekivali konkretniji rezultati. Žalosno je što Trump i Kim “nisu uspjeli postići cjelovit dogovor na današnjem summitu”, rekao je Moonov glasnogovornik. Izrazio je uvjerenost da će se dijalog nastaviti. “Čini se jasnim da su ostvarili dosad najveći napredak”, rekao je, kako prenosi njemačka agencija dpa.

Moon je igrao važnu posredničku ulogu i pomogao da se održi povijesni prvi sastanak Kima i Trumpa u Singapuru u lipnju 2018. kojim je bio probijen led. Istodobno s američko-sjevernokorejski procesom približavanja zatopljavale su veze dviju Koreja razdvojenih od Korejskog rata 50-ih godina. Moon se tri puta sastao s Kimom u protekloj godini dana, od čega dvaput u pograničnom gradu Panmunjomu i jednom u Pjongjangu.

Kremlj

Uz ogradu da je sastanak vođen iz zatvorenih vrata i nije imala prilike čuti sjevernokorejsku stranu, Rusija je rekla da ne može znati pravo stanje stvari, ali ocjenjuje da politika malih uzajamnih koraka ne daje rezultate i da obje strane trebaju pokazati više fleksibilnosti, prenosi ruska agencija Tass. “Sada se čini da praksa malih zajedničkih koraka jedne strane prema drugoj ne daje rezultate”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Svaki korak naprijed mora pokazati određenu fleksibilnost, ustupke i male dogovore. Nemoguće je očekivati da se tako velik problem kao što je (Sjeverna Koreja) riješi odjednom”, kazao je Peskov. Nije iznosio pojedinosti o tome je li Moskva pomogla u pripremi Trumpova sastanka s Kimom.

Japan

Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je punu potporu Trump da okonča razgovore i ne popusti Kimovim zahtjevima. “Potpuno podupirem Trumpovu odluku da ne odabere lakši put”, rekao je Abe u telefonskom razgovoru s Trumpom, javlja Reuters. “Odlučan sam da ja budem idući koji će se sastati s Kimom”, rekao je ponovivši tako želju da za sastankom sa sjevernokorejskim vođom.

Abe je rekao da je Trump na sastanku s Kimom u Vijetnamu postavio i pitanje japanskih državljana koje su oteli sjevernokorejski agenti. Japan neće normalizirati diplomatske odnose s Pjongjangom niti mu gospodarski pomoći sve dok Sjeverna Koreja ne podnese cjelovito izvješće o tim ljudima i vrati sve otete koji su još živi, rekao je Abe.

Kina

Teškoće u pregovorima SAD-a i Sjeverne Koreje ne mogu se izbjeći, no Kina se nada da će obje strane nastaviti dijalog, rekao je kineski državni tajnik Wang Yi u Pekingu primajući zamjenika sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Ri Kila Songa, prenijela je državna televizija na koju se poziva Reuters. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang također je izrazio nadu u nastavak dijaloga. “Nuklearni problem na Korejskom poluotoku traje godinama i njegovo rješavanje nije moguće preko noći”, jer to “nije jednostavan proces”. Pozvao je Washington i Pjongjang da nastave dijalog.

Analitičari

Prvi analitičari koji su za agenciju France presse iznijeli svoje ocjene o drugome, iznenada prekinutom summitu Trump-Kim ocijenili su da otkazivanje nije nikakav problem. “Ti razgovori nisu neuspjeh”, kaže analitičar David Kim iz centra Stimson. “Odnos Kim/Trump treba promatrati kao korejsku dramu. To je početak jedne duge ljubavne priče “u kojoj će biti uzbuđenja, razočarenja i boli”, relativizira Kim pa predviđa: “Odnos između dvojice muškaraca ostat će ‘snažan do kraja’ i moguće je očekivati pozitivnije rezultate u budućnosti”.

Trump je nakon prekida razgovora rekao da su pregovarači iz Pjongjanga “htjeli ukidanje sankcija u cijelosti, no mi to nismo mogli učiniti…. morali smo otići”, rekao je te objasnio: “Nije dobro potpisati bilo što”, i dodao: “Ponekad trebate otići i ovo je bio taj slučaj”. Kim je bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja “ali ne onih koje smo mi tražili”, a “u zamjenu za to nismo mogli ukinuti sve sankcije”, objasnio je Trump.

Bivša analitičarka CIA-e Soo Kim podsjeća da je Trump višekratno isticao da mu se ne žuri postići sporazum. Trump je danima prije sastanka inzistirao na dvjema svojim porukama, a ponovio ih je prije samog početka razgovora. Prva je da i on i Kim žele “pravi dogovor” i zato ne treba žuriti s obzirom na to da Sjeverna Koreja od 2017. nije provela nuklearne ili interkontinentalne balističke testove.

Kada je vidio da Sjever ne želi poduzeti mjere koje je tražio SAD, Trump “je osjetio da vlada situacijom”, smatra Soo Kim pa dodaje da je Trump time možda iznenadio Kima. “To vjerojatno nije bio rezultat na koji je računao režim sjevernokorejskog vođe”, ocjenjuje ona.

Ta bivša analitičarka CIA-e smatra da je situacija najteža za južnokorejskog predsjednka koji je planirao u petak, na 100. godišnjicu pokreta protiv japanskog kolonijalizma predstaviti plan suradnje Sjeverne i Južne Koreje. Ona zaključuje: “Tek ćemo vidjeti” hoće li južnokorejski predsjednik s jednakim žarom nastaviti raditi na međukorejskom zbližavanju.

Trumpova druga poruka koju je opetovao prije sastanak bila je poruka mrkve Sjevernoj Koreji da ona ima golemi potencijal i mogla bi iz sadašnje izolacije, nestašica i siromaštva stasati u “ekonomsku velesilu” bude li surađivala. Neki su analitičari ocijenili da je upravo zato Vijetnam bio odabran za mjesto summita jer je ta također komunistička država odabrala tržišno gospodarstvo i otvorila se za strana ulaganja. Datum trećeg summita nije objavljen, a Trump je naznačio da će se radni sastanci nastaviti. Neki analitičari drže da je to važno kako se Kim Jong-un ne bi okrenuo više svom kineskom savezniku da dobije potrebnu pomoć.

Ljudska prava bila na stolu – Trump

Optimizam je bio opipljiv uoči sastanka pa je tako Kim poručio da je spreman odustati od nuklearnog oružja. “Da to nisam spreman učiniti, ne bih bio tu”, rekao je Kim na što se nadovezao Trump kazavši: “To je možda najbolji odgovor koji ste ikad čuli”. SAD od Sjeverne Koreje zahtijeva da odustane od čitavog nuklearnog i raketnog programa, a Pjongjang želi uklanjanje američkog nuklearnog kišobrana u regiji koji obuhvaća Južnu Koreju i Japan.

Summit dvojice vođa u Singapuru u lipnju, prvi uopće između nekog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, proizveo je izjavu u kojoj se Kim obvezao na napore prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka no od tada je bilo malo napretka. Trump je na novinarsko pitanje jesu li u razgovoru bila dotaknuta ljudska prava odgovorio da su razgovarali o svemu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da bi SAD i Sjeverna Koreja mogli održati još sastanaka nakon što summit predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una nije rezultirao nikakvim sporazumom, ali da zasad ne postoje konkretni planovi.

“Nismo odrediti datum”, rekao je Pompeo novinarima na letu iz Vijetnama na Filipine.

“Mislim da će trebati određeno vrijeme. Obje strane moraju se regrupirati. No, nadam se da će neće proći previše vremena za sastanak posebnog izaslanika Stephena Bieguna i tog tima”, dodao je. Biegun, koji je uoči summita u Hanoiju vodio pregovore sa Sjevernokorejcima, bio je u zrakoplovu s Pompeom, ali nije davao izjave.

Trump i Kim nisu postigli sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Vijetnamu nakon čega je Trump u četvrtak objasnio da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, ali ne onih koje je Washington tražio, a za uzvrat je htio ukidanje sankcija u cijelosti, što Sjedinjene Države nisu mogle prihvatiti.

No, Pompeo je i dalje optimističan. “Ima razloga vjerovati da se možemo pomaknuti naprijed”, rekao je državni tajnik, no dodao je da “još puno toga treba napraviti” da bi se ostvarila denuklearizacija.

Upitan je li Kimov zahtjev za potpuno ukidanje sankcija nešto što je već otprije poznato u pregovorima ili je pred Amerikance stavljen u zadnji tren, Pompeo je rekao: “Reći ću kako nas ništa nije iznenadilo”.

 

You may also like

0 comments