Stižu reakcije na Mostov ultimatum

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, boravio je u Šibeniku u sklopu predizborne kampanje. Kazao je da je jamstva Mosta vidio iz medija. “Neki od njih su mi zanimljivi. Idemo prvo ostvariti rezultat, a nakon izbora ćemo se dogovarati sa strankama koje su nam slične”, kazao je Plenković. Želi da se buduća vlada formira na temelju cjelovitoga rada. “Naši ljudi očekuju stabilnost i institucije koje pružaju okvir za to”, rekao je Plenković.

Komentirao je i uvjet Mosta o ukidanju ZERP-a i proglašenja isključivoga gospodarskog pojasa. “Po međunarodnom pravu, naravno da je proširenje jurisdikcije na Jadranu moguće. U dogovoru sa susjedima naravno da uvijek postoje razlozi za širenje jurisdikcije. Razgovarat ćemo o tome, ali mora biti u skladu s onim što zajednička ribarstvena politika treba biti unaprijed razjašnjena s našim partnerima”, rekao je Plenković.

Komentirajući Mostov uvjet o smanjenju plaća zastupnika u Saboru i djelatnika u državnoj upravi, Plenković je rekao da je protiv banaliziranja rada državnih institucija. “Ja sam protiv toga da se banalizira rad državnih institucija. Ne mislim da njihov rad treba trivijalizirati na bilo koji način”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o izvješću o financiranju kampanje, Plenković je rekao da je zasad potrošeno 2,9 milijuna kuna te 2,6 milijuna kuna na posebnom računu. “Završno izvješće ćemo, sukladno zakonu, podnijeti DIP-u”, rekao je Plenković.

Zamoljen da komentira Mostove uvjete za suradnju predsjednik HNS-a je odgovorio kako se Most najprije treba očitovati o HNS-ovim uvjetima, i to ovjeriti kod javnog bilježnika, a onda se može razgovarati.

Sugerirao bih im da se posvete građanima, a ne političkim strankama. Neka razmišljaju kako povećati plaće i zaposliti ljude, kazao je Vrdoljak. Na upit je li HNS Državnom izbornom povjerenstvu prijavio donacije za kampanju i na što su potrošene, Vrdoljak je rekao da o središnjem računu Narodne koalicije za ove izbore brine SDP, ali da uopće ne sumnja u transprarentost i ispunjavanje rokova, koji se zahtijevaju. Dodao je kako nema točnu informaciju o donacijama, ali da su mu od toga puno važniji rezultati izbora.

Predsjednik HSS-a Kreško Beljak izjavio je u subotu u Babinoj Gredi, komentirajući jamstva čije ispunjenje traži Most od SDP-a i HDZ-a kao preduvjet za poslijeizborne pregovore, kako ga ona podsjećaju na priču o vilenjacima, te da je Božo Petrov vilenjak.

“Božo Petrov je vilenjak. Doista mi je drag taj dečko, ali on nema pojma o politici. Nadam se da hrvatski birači neće dopustiti raznorazne ultimatume i ucjene i da neće dati da mercedes vozi dijete koje nema vozački”, kazao je Beljak.

Dodao je kako je Petrov zadnjih deset mjeseci sve pokazao “svojim urbi et orbi obraćanjima cijelom narodu, s bombastičnim najavama izjava koje nikada nismo čuli niti vidjeli, kao i obećanjem da neće koalirati ni s kim pa je doveo na vlast Karamarka i HDZ”.

Predsjednik HSS-a Beljak u Babinoj Gredi sudjelovao je na predizbornom skupu Narodne koalicije za privremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna.

You may also like