Stiže nam kraj motora s unutarnjim sagorijevanjem

Jutarnji list
Odbor stručnjaka pripremio je studiju za EU komisiju koja poziva na znatno strože norme emisije za automobile kako bi mogla bolje ispuniti ciljeve Pariškog sporazuma o zaštiti klime pooštravanjem granične vrijednosti CO2. Temeljem toga Komisija će do 2021. izraditi zakonodavni prijedlog o kojem će pregovarati s EU parlamentom.

No, pooštravanje normi emisija toliko je drastično da bi se motori s unutarnjim sagorijevanjem mogli prestati proizvoditi već 2025. godine kad Europski standard emisija Euro 7 stupi na snagu u cijeloj EU.

Odbor stručnjaka koji čine znanstvenicima iz cijele Europe (Savjetodavna skupina za norme emisije vozila) upravo je Komisiji EU predao studiju koja poziva na znatno strože norme emisija nego što se ranije očekivalo, izvještava njemački Bild.

Prema prijedlogu, u budućnosti bi novi automobili trebali ispuštati tek 30 miligrama NOx (dušikova oksida) po kilometru, a prema drugom scenariju čak samo 10 mg/km. Granična vrijednost prethodno je bila 60 mg za benzinska i 80 mg za dizelska vozila dok ugljični monoksid treba smanjiti s 1000 ili 500 mg na 300 ili 100 mg.

Test RDE (mjeri emisije štetnih plinova motora u stvarnim uvjetima vožnje) koji koristi mobilni mjerni uređaj za mjerenje poštivanja graničnih vrijednosti čak i za vrijeme vožnje, za normu Euro 7 treba pritom znatno pooštriti s tim da se i sve dosad dopuštene iznimke treba eliminirati.

U novom testu dopušten je puni gas, teoretski kontinuirano, a automobili moraju poštivati ​​granične vrijednosti na temperaturama od minus 10 do plus 40 stupnjeva, čak i na nadmorskoj visini od 1000 ili 2000 metara (prethodno do 700 m) i tijekom teoretskog čitavog vijeka trajanja od 15 godina ili do 240.000 kilometara (prethodno 160.000), čak i s krovnom kutijom, nosačem za bicikle ili prikolicom, piše Bild.

U čemu proizvođači vide problem? Pa, to je nemoguće ispoštivati jer teško da bi se bilo koji motor s unutarnjim sagorijevanjem danas uspijevao pridržavati tih vrijednosti. Da bi motori zadovoljili takve zahtjeve u sljedećih pet godina, proizvođači automobila morali bi dodatno ulagati u razvoj i posredno potrošiti znatno više novca nego što su planirali u nadolazećem proizvodnom ciklusu.

Vjerojatno bi morali dio troškova prenijeti na kupca kroz višu cijenu. Međutim sada je neizvjesno hoće li se takvi skuplji automobili uopće dobro prodavati i veliko je pitanje žele li proizvođači automobila uopće u takvo što ulagati. I gle čuda, kao jedina se opcija nameće proizvodnja automobila na baterije koji imaju nultu emisiju štetnih plinova.

No takav se scenarij ne želi uzeti zdravo za gotovo i naišao je na žestoko protivljenje prvenstveno u Njemačkoj: “Uvođenjem planiranog standarda Euro 7 Komisija EU de facto zabranjuje automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem od 2025. godine”, rekla je šefica Udruge automobilske industrije (VDA) Hildegard Müller. Dodala je i da: “Komisija želi takvu normu gotovo bez emisija u svakoj situaciji u vožnji što je tehnički nemoguće i to svi znaju”, kritizirala je Müller.

Stoga bi planirano pooštravanje zapravo značilo zabranu automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. “Umjesto zabrane, potrebne su nam inovacije i ulaganja u e-goriva i gorivne ćelije. Problem nije motor s unutarnjim sagorijevanjem, već gorivo”, dodala je.

S obzirom na to da se Europska unija ionako usredotočuje na elektromobilnost, Müller upozorava kako je infrastruktura za punjenje električnih automobila diljem kontinenta više nego nedovoljna i kako bi već tu moglo doći do velikih problema u praksi, a tu su i još uvijek predug period punjenja baterija te često nedostatna autonomija električnih automobila, pa čak i da u idućih pet godina cijene električara padnu i ako se nastavi s poticajima.

Ako strogi Euro 7 prođe prema prijedlogu, u Europskoj uniji se definitivno možemo pozdraviti s klasičnim benzincima, dizelašima kao i svim vrstama hibridnih pogona u idućih pet godina jer neće moći zadovoljiti propisane norme koje vodu na mlin tjeraju isključivo električnim automobilima, piše Jutarnji list 

You may also like

0 comments