Stišavanje zabrinutosti zbog Saudije stabiliziralo cijenu

Nafta na 77 dolara za barel

Cijene nafte su se stabilizirale u utorak na međunarodnim tržištima, zadržavajući se blizu 77 dolara po barelu. Ova stabilnost rezultat je neutralizacije zabrinutosti za gospodarstvo uslijed najave Saudijske Arabije o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte.

Početkom tjedna, cijene nafte su zabilježile snažan rast nakon što je Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, objavila plan smanjenja proizvodnje za milijun barela dnevno u srpnju, na ukupno devet milijuna barela dnevno.

Međutim, slabija potražnja, veća ponuda neovisnih proizvođača, usporen gospodarski rast u Kini te moguća recesija u Europi i SAD-u ukazuju na to da će saudijsko smanjenje vjerojatno imati kratkotrajan utjecaj na cijene nafte te da neće zadržati cijene na razini od 80 do 90 dolara, kako su napisali analitičari Citija.

Analitičari također ističu da tržište i dalje brine rizik od smanjene potražnje, a strah od recesije pojačan je neočekivano slabim rezultatima indeksa nabavne aktivnosti (PMI) u američkom uslužnom sektoru. To stvara prostor za odgodu povećanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke (Fed) na lipanjskom sastanku.

Moguće povećanje kamatnih stopa može smanjiti potražnju za energijom, navodi Reuters. Raspoloženje na tržištu dodatno je narušio pad njemačkih industrijskih narudžbi u travnju.

OPEC je zasebno objavio da je cijena košarice nafte njegovih članica porasla za 3,76 dolara na 77,90 dolara po barelu u ponedjeljak.

You may also like