Stiglo više od milijun ljudi u Europu

Više od milijun izbjeglica i migranata stiglo je u Europu morem tijekom ove godine, piše u srijedu BBC pozivajući se na UNHCR. Od toga se više od 80 posto iskrcalo u Grčkoj i to najviše na otoku Lesbosu, kaže BBC. Oko 844.000 doputovalo je u Grčku iz susjedne Turske. Većina drugih, preko 150.000 došla je iz Libije preko Sredozemnog mora u Italiju.

Tijekom 2014. zabilježen je dolazak nešto više od 216.000 migranata. “Veliki broj izbjeglica i migranata riskirao je u nepouzdanim brodovima i čamcima, u očajničkoj želji da se domognu Europe”, stoji na web stranici UNHCR-a. Ogromna većina pobjegla je od rata, nasilja i progona i treba međunarodnu zaštitu. U pokušaju da prijeđu Sredozemlje ove je godine poginulo 3.735 ljudi.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozvala je u srijedu Sloveniju da bolje postupa prema migrantima i ukloni žicu na granici i izrazila spremnost Hrvatske da joj u tome pomogne savjetima i iskustvom.

Komentirajući prije sjednice vlade zahtjev Slovenije da Hrvatska pojača nadzor nad migrantima, Pusić je u izjavi za novinare istaknula da Hrvatska ima najbolji nadzor i organizaciju u migrantskoj krizi od Turske do Njemačke i pozvala Sloveniju da poboljša svoj pristup. “Najbolji nadzor i organizacija u migrantskoj krizi od Turske do Njemačke je u Hrvatskoj. Prema tome, Slovenija bi trebala pripaziti malo i na to kako oni to rade i skinuti žicu”, kazala je. “Možemo im pomoći savjetima i iskustvom kako se to radi, da se ne izazivaju teškoće u društvu, a da se i prema ljudima pristojno ponaša”, dodala je.

Slovenija je zatražila sastanak na kojemu će od Hrvatske zatražiti pooštreni postupak identifikacije migranata i izbjeglica, rekao je u utorak slovenski državni tajnik Boštjan Šefic, zadužen u vladi za izbjegličku problematiku. “Predložili smo sastanak na razini dviju graničnih policija na temu pooštrene kontrole i preciznijeg utvrđivanja identiteta migranata”, kazao je Šefic. Austrija je proteklih dana uvela strože kontrole na granici i odbila primiti više stotina migranata iz Slovenije.

You may also like

0 comments