Stigli prvi službeni rezultati, Cipras želi nastaviti pregovore

Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 posto naspram 38,69 onima koji su glasovali “za”, pokazuju nepotpuni rezultati što ih je u ponedjeljak rano objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova. Na referendumu, što ga je organizirala vlada radikalne ljevice predvođena Aleksisom Ciprasom, sudjelovalo je 62,5 posto birača. Vlada je pozivom na referendum željela “osnažiti pregovaračku poziciju s Europom” i postići dogovor o financijskoj budućnosti zemlje.

Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije “raskid” s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava. Cipras je izazvao iznenađenje kad je 25. lipnja najavio referendum, nakon neuspjelih pregovora između Atene i međunarodnih vjerovnika o novom paketu pomoći Grčkoj. Grčka odbija nove mjere štednje što ih traže vjerovnici. Najava referenduma izazvala je prošlog tjedna zatvaranje banaka. Eurozona je za utorak najavila održavanje summita na kojemu će se razgovarati o posljedicama grčkog referenduma.

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je u nedjelju navečer telefonski s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom nakon što su grčki birači većinski glasovali protiv paketa pomoći kojeg su toj zemlji ponudili međunarodni vjerovnici, doznaje se iz ureda grčkog premijera. Prema rezultatima nakon preko 50 posto prebrojanih glasova birača, za odgovor “ne” međunarodnim vjerovnicima glasovalo je preko 60 posto birača. Prema tv postaji Ert, dvojica čelnika razgovarala su o tome kako nastaviti pregovore između Atene i njezinih vjerovnika nakon neuspjeha razgovora tijekom sastanka ministara financija eurozone 25. lipnja nakon kojeg je i donesena odluka o referendumu. Prema navodima grčkih medija, Cipras je razgovarao i s više europskih čelnika te također s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Dragijem.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je referendumsko ‘ne’ i rekao u nedjelju kasno navečer da je njegova vlada spremna odmah se vratiti pregovorima s vjerovnicima ne bi li se zatvorene banke mogle otvoriti. “Dokazali smo da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Europe. Grčki je narod napravio hrabar izbor”, poručio je Cipras u televizijskom govoru. Rekao je i da mu narod nije dao mandat protiv Europe, nego za traženje održiva rješenja i dodao da je Grčka spremna na nastavak pregovora, uz plan reforma. Najavio je i da će od grčkoga predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem. Prema rezultatima pošto je prebrojano više od 50 posto glasova, za odgovor “ne” međunarodnim vjerovnicima glasovalo je više od 60 posto birača.

You may also like